Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

Ceny výrobcov v eurozóne pokračovali v októbri v raste

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ceny priemyselných producentov v eurozóne vzrástli v októbri oproti septembru o 0,2 % po septembrovom raste o 0,5 %.

Luxemburg 5. decembra (TASR) - Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne vzrástli medzimesačne aj v októbri, tempo rastu sa však výrazne spomalilo. V medziročnom porovnaní pokračovali ceny v poklese, rozsah poklesu sa však spomalil na jednocifernú hodnotu. TASR o tom informuje na základe v utorok zverejnených údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Ceny priemyselných producentov v eurozóne vzrástli v októbri oproti septembru o 0,2 % po septembrovom raste o 0,5 %. Rovnako sa ceny výrobcov vyvíjali v celej Európskej únii. Po septembrovom 0,5-percentnom raste vzrástli v októbri o 0,2 %.

Vývoj cien producentov ovplyvnili v októbri do veľkej miery ceny v energetickom sektore, ktoré sa medzimesačne zvýšili o 1 %. Rast, aj keď iba mierny, zaznamenali aj ceny tovarov dlhodobej spotreby. Tie sa zvýšili o 0,1 %. Na druhej strane, ceny tovarov krátkodobej spotreby klesli o 0,1 % a ceny polotovarov zaznamenali pokles o 0,3 %. Ceny kapitálových tovarov sa nemenili.

V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka ceny producentov v menovej únii klesli o 9,4 %, zatiaľ čo v septembri dosiahol pokles viac než 12 %. V celej EÚ ceny výrobcov klesli v októbri o 8,7 %.

Z jednotlivých členských štátov EÚ sa v medzimesačnom porovnaní najviac zvýšili ceny producentov v Írsku (4,9 %), Taliansku (2,2 %) a Holandsku, kde vzrástli o 0,7 %. Najvýraznejší pokles zaznamenali v Luxembursku (-3,7 %), Lotyšsku (-2,7 %) a Grécku (-1,9 %). Na Slovensku vzrástli o 0,4 %.

V porovnaní s októbrom minulého roka najvýraznejší rast cien výrobcov zaznamenali Luxembursko (18,4 %), Slovinsko (2,5 %) a Slovensko, kde sa ceny producentov medziročne zvýšili o 1,1 %. Naopak, najviac klesli v Bulharsku (-25,9 %), Belgicku (-20,5 %) a Grécku, ktoré zaznamenalo pokles o 14,7 %.