Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ceny výrobcov v eurozóne v septembri rekordne vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Motorom bolo prudké zdraženie energií.

Luxemburg 4. novembra (TASR) - Veľkoobchodné ceny v eurozóne v septembri rekordne vzrástli. Motorom bolo prudké zdraženie energií. To signalizuje, že inflačné tlaky v regióne zostávajú vysoké.

Ceny priemyselných výrobcov v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v eurozóne aj celej Európskej únii (EÚ) stúpli o 2,7 % po zvýšení o 1,1 % v auguste, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom odhade.

V medziročnom porovnaní ceny výrobcov v eurozóne vzrástli o 16 % a v EÚ o 16,2 %.

Nárast takisto prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali v eurozóne s medzimesačným zvýšením o 2,2 % a medziročným o 15,2 %.

Ceny energií v eurozóne v septembri medzimesačne vyskočili o 7,7 % a medziročne o 40,7 %. Ceny priemyselných výrobcov bez započítania energií medzimesačne stúpli o 0,6 % a medziročne o 8,1 %.

Dôvodom prudkého rastu cien výrobcov je rýchle zotavovanie ekonomiky z koronakrízy, problémy v rámci dodávateľských reťazcov a výrazné zdraženie plynu.

Vývoj cien výrobcov sa odzrkadľuje aj na vývoji spotrebiteľských cien, ktoré v eurozóne v septembri medziročne stúpli o 3,4 %. Podľa rýchleho odhadu Eurostatu v októbri sa tempo ich rastu zrýchlilo na 4,1 %.

Tempo rast spotrebiteľských cien sa pohybuje výrazne nad dvojpercentným inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). ECB a ministri financií eurozóny však počítajú s tým, že vysoká inflácia je len prechodná a v roku 2022 sa spomalí.