Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ceny zemného plynu v Európe počas dvoch dní vyskočili o 20 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruský koncern Gazprom v pondelok popoludní oznámil, že od stredy (27. 7.) zníži dodávky plynu cez Nord Stream 1 na 33 miliónov kubických metrov (m3), čo je približne 20 % jeho kapacity.

Amsterdam/Moskva 26. júla (TASR) - Ceny zemného plynu v Európe počas dvoch dní vyskočili o 20 %. Dôvodom bolo, že Rusko ešte viac obmedzuje dodávky plynu. Moskva sa totiž snaží zneužívať dodávky energií ako zbraň. TASR o tom informuje na základe správy Financial Times.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v nasledujúcom mesiaci na burze v Amsterdame v utorok stúpla približne o 10 % na 195 eur za megawatthodinu (MWh) a dostala sa na najvyššiu úroveň od začiatku marca. Európske ceny plynu sú viac než päťnásobne vyššie než pred rokom.

Ruský koncern Gazprom v pondelok popoludní oznámil, že od stredy (27. 7.) zníži dodávky plynu cez Nord Stream 1 na 33 miliónov kubických metrov (m3), čo je približne 20 % jeho kapacity. Údajným dôvodom je odstávka ďalšej turbíny, ktorá má ísť na údržbu.

"Každý na trhu očakával zníženie ruských dodávok," uviedol analytik S&P Global Commodity Insights. "Trh však nepočítal s tým, že dodávky klesnú tak rýchlo."