Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny zemného plynu v Európe prudko vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Energetickú krízu v Európe aktuálne ešte zhoršujú veľmi nízke hladiny riek, čo komplikuje dopravu nafty, uhlia a ďalších komodít na kontinente.

Amsterdam 15. augusta (TASR) - Ceny zemného plynu v Európe na začiatku nového týždňa prudko vzrástli a dostali sa najvyššie od začiatku marca. Dôvodom je nárast dopytu po energiách pre horúčavy, ktoré spôsobujú vysychanie riek v regióne. To ešte zhoršilo situáciu na európskom trhu, ktorý od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine zápasí s nedostatkom plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v septembri na burze v Amsterdame uzavrel s plusom 6,8 % na 220,11 eura za megawatthodinu (MWh), keď počas obchodovania sa dostal až na 230 eur. Európske ceny plynu sa dostali na najvyššiu úroveň od začiatku marca, keď prudko vyskočili po ruskom útoku na Ukrajinu.

Energetickú krízu v Európe aktuálne ešte zhoršujú veľmi nízke hladiny riek, čo komplikuje dopravu nafty, uhlia a ďalších komodít na kontinente. Preto utility môžu nakoniec zvýšiť spotrebu plynu ako vhodnej alternatívy, čo by oslabilo snahy európskych vlád o zníženie spotreby a doplnenie zásobníkov pred zimou.