Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny zemného plynu v Európe v piatok klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci uzavrel v piatok obchodovanie na burze v Amsterdame na úrovni 185,495 eura za megawatthodinu.

Amsterdam 23. septembra (TASR) - Ceny zemného plynu v Európe v piatok aj za celý týždeň klesali, už štvrtý týždeň po sebe, keďže dostatok zásob skvapalneného zemného plynu (LNG) pomáha krajinám napĺňať zásobníky pred začiatkom vykurovacej sezóny. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci uzavrel v piatok obchodovanie na burze v Amsterdame na úrovni 185,495 eura za megawatthodinu. To bolo o 1,1 % menej ako v predchádzajúci deň. Za celý týždeň jeho cena klesla o 1,2 %, pričom kontrakt zaznamenal svoju najdlhšiu týždennú sériu strát od júna.

Ekvivalentný kontrakt v Spojenom kráľovstve klesol v piatok o 0,4 % a aj za celý týždeň si pripísal stratu, už štvrtýkrát v rade.

Napriek poklesu sú ceny plynu stále zhruba šesťkrát vyššie, ako bolo v minulosti bežné v tomto ročnom období.

Európa sa snaží zmierniť bezprecedentnú energetickú krízu, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu a následné obmedzenie dodávok po sankciách Západu proti Moskve. Krajiny na starom kontinente plnia zásobníky na plyn a prijímajú mimoriadne opatrenia pred vykurovacou sezónou, ktorá sa vo väčšine z nich začne na budúci mesiac.

Zásobníky plynu na kontinente sú už naplnené na približne 87 %. Štyri ďalšie americké náklady LNG uviedli ako svoju cieľovú destináciu severozápadnú Európu, pričom tri by mali doraziť začiatkom októbra, podľa údajov o sledovaní lodí zostavených agentúrou Bloomberg.

Napriek tomu zostáva európsky trh s plynom citlivý na akékoľvek potenciálne narušenia potom, čo Moskva znížila dodávky na kontinent a zastavila transport do Nemecka plynovodom Nord Stream 1, ktorý vedie cez Baltické more. Predbežné objednávky na dodávku ruského plynu cez vojnou zničenú Ukrajinu naznačili, že jeho toky by mohli v sobotu (24.9.) klesnúť. No už cez noc sa môžu vrátiť späť, keďže trh zaznamenal podobný vývoj aj v minulosti. Obchodníci však pozorne sledujú aktualizácie pre prípad, že by sa situácia zhoršila.

Toky LNG do Európy by tiež mohli v najbližších mesiacoch klesnúť, keďže jeho spotreba v Ázii stúpa. Vyhliadky na chladnejšie počasie v Japonsku túto zimu môže podľa obchodníkov zvýšiť tlak na ceny. Ázijské spotové sadzby LNG sú v súčasnosti asi trikrát vyššie ako desaťročný priemer.