Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ČEPS a SEPS sa dohodli na užšej spolupráci v oblasti služieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

SEPS vykonáva činnosť prevádzkovateľa prenosovej sústavy a zabezpečuje prenos elektrickej energie prostredníctvom svojich 400 kV a 220 kV vedení na území Slovenska.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Prevádzkovatelia prenosových sústav v Českej republike a na Slovensku, spoločnosti ČEPS a Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), sa dohodli na užšej spolupráci v oblasti obstarávania služieb výkonovej rovnováhy. Cieľom projektu je ďalší rozvoj energetických trhov v súlade s európskou legislatívou, informovala v pondelok SEPS.

Spoločnosti sa dohodli na zriadení expertného tímu, ktorý má identifikovať vhodné oblasti pre spoločný rozvoj. Následne má navrhnúť a implementovať riešenia podľa požiadaviek európskej legislatívy. Projektový tím bude mať tiež za úlohu nastaviť spôsob zdieľania stanovísk oboch spoločností tak, aby sa ČEPS a SEPS mohli vzájomne podporovať pri presadzovaní cieľov na európskej úrovni.

"Spoluprácu s kolegami zo SEPS vnímam ako logický krok vzhľadom k podobným trhovým pravidlám a pravidlám prevádzky prenosových sústav v oboch krajinách. Európska legislatíva ukladá prevádzkovateľom povinnosť vytvoriť spoločný trh s regulačnou elektrinou v rámci projektov MARI a PICASSO. Je taktiež zrejmé, že ďalším krokom bude vytvorenie základov spoločného trhu s podpornými službami. Na tento krok chceme byť pripravení a ponúknuť spoločné riešenie ako jeden zo štandardov," uviedol Pavel Šolc, člen predstavenstva ČEPS.

Člen predstavenstva SEPS Michal Pokorný očakáva okrem prínosov spolupráce na trhu s podpornými službami, že harmonizácia stanovísk oboch spoločností v regionálnych a európskych štruktúrach povedie k ich efektívnejšiemu presadzovaniu.

Akciová spoločnosť ČEPS pôsobí na území Českej republiky ako výhradný prevádzkovateľ prenosovej sústavy. Udržuje, obnovuje a rozvíja 43 rozvodní so 77 transformátormi, z ktorých niektoré sú určené pre prevod elektrickej energie z prenosovej do distribučnej sústavy a vedenia s napäťovou hladinou 400 kilovoltov (kV) s dĺžkou 3780 kilometrov (km) a 220 kV s dĺžkou 1737 km.

SEPS vykonáva činnosť prevádzkovateľa prenosovej sústavy a zabezpečuje prenos elektrickej energie prostredníctvom svojich 400 kV a 220 kV vedení na území Slovenska. Prevádzkuje spolu 2138 km vedení s napäťovou hladinou 400 kV a 790 km 220 kV vedení. Jediným akcionárom spoločnosti SEPS je Slovenská republika, ktorú zastupuje Ministerstvo financií SR.