Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Česi sa boja drahej elektriny a plynu, vykúpili sporáky na tuhé palivo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Záujemcov o kúpu sporáka neodrádza ani výrazný rast cien.

Praha 9. apríla (TASR) - V dôsledku vojny na Ukrajine sa české domácnosti pripravujú na krízový scenár. Odráža sa to na dopyte po sporákoch na tuhé palivo, pričom záujemcov neodrádza ani výrazný rast cien. Informuje o tom server e15.cz.

"Chcú variť, piecť a kúriť, majú však obavy z rastúcich cien elektriny a možných výpadkov plynu. Preto extrémne vzrástol záujem o sporáky na tuhé palivo," povedal Libor Eisenhammer, vlastník predajne kachlí a krbových vložiek v Touchoviciach pri meste Louny. Zatiaľ čo v minulosti sa na sporák čakalo tri týždne, teraz záujemcovia čakajú sedem až 10 mesiacov.

"Rast dopytu v dôsledku obáv z cien plynu a elektriny je citeľný. V súčasnosti máme 2600 objednávok a nestíhame vyrábať, pretože výrobu nám komplikujú výpadky dodávok materiálov," popísal Pavel Bortl, obchodný manažér firmy KVS Moravia, ktorá kachle vyrába. Rovnaká situácia je podľa neho aj v prípade ostatných výrobcov kachlí a sporákov.

Ako dodal e15.cz, záujemcov o kúpu sporáka neodrádza ani výrazný rast cien. Tie sa za posledných päť rokov zvýšili napríklad pri najžiadanejšom modeli z 33.000 na súčasných 52.000 Kč (2124,27 eura). Ku slovu sa v domácnostiach dostávajú aj už skôr namontované kachle a krby, v ktorých ľudia kúria stále častejšie. Tomu nahráva pomerne priaznivá cena palivového dreva z ihličnatých stromov. Z údajov Českého štatistického úradu vyplýva, že vlani stál kubický meter 503 Kč, zatiaľ čo v roku 2018 sa cena držala na 742 Kč.

Kachle na drevo či drevené brikety, ktoré v minulých rokoch slúžili v rodinných domoch ako dizajnový prvok interiéru, sa v poslednom období vracajú k pôvodnému účelu, teda pravidelnému kúreniu. Príklon ku kúreniu drevom bol podľa oslovených odborníkov evidentný už v tohtoročnej vykurovacej sezóne. Väčšie zmeny v preferenciách môžu nastať potom, čo ľudia dostanú vyúčtovanie za minulý rok.

"Už niekoľko rokov rastie záujem o vykurovanie drevnou biomasou, konkrétne kusovým drevom, prípadne drevnými lisovanými briketami. Najmä v posledných šiestich mesiacoch sme zaznamenali strmý rast. Dá sa to pozorovať aj na rastúcom záujme o prácu kachliarov. Zohnať v dohľadnom termíne remeselníka v tejto oblasti je takmer nemožné," povedal prezident Cechu kachliarov Libor Soukup.

Podobne sa vyjadril aj Petr Banasinski, konateľ spoločnosti Hoxter, ktorá vyrába krbové a kachľové vložky. "Záujem o vykurovanie drevom jednoznačne rastie, ľudia toto palivo vnímajú ako stabilné, ekologické a cenovo prijateľnejšie než elektrinu či plyn," povedal.

Najmä plyn ako energetický zdroj začali mnohí Česi spájať s neistotou. "Úsilie o zabezpečenie si alternatívneho vykurovania ešte urýchlil vývoj posledných týždňov a debata spojená s možnými obmedzeniami dodávok ruského plynu," dodal Banasinski.

(1 EUR = 24,479 CZK)