Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Česká ekonomika rástla v 3. kvartáli slabšie, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výsledky zaostali za očakávaniami analytikov.

Praha 29. októbra (TASR) - Česká ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli zrýchlenie medzikvartálneho rastu, jeho tempo však zaostalo za očakávaniami. Výsledky boli v porovnaní s odhadmi horšie aj v medziročnom porovnaní. Poukázali na to v piatok zverejnené predbežné údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Ako ČSÚ informoval, v 3. štvrťroku vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Česka medzikvartálne o 1,4 %. V predchádzajúcom štvrťroku rast dosiahol 1 %. Výsledky však zaostali za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s rastom o 1,8 %.

Aj v medziročnom vyjadrení bolo tempo rastu slabšie, než sa čakalo, pričom v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom sa tempo rastu ekonomiky prudko spomalilo. Zatiaľ čo v 2. štvrťroku dosiahol rast českej ekonomiky 8,1 %, v 3. kvartáli vzrástla ekonomika iba o 2,8 %. Navyše, ekonómovia počítali s rastom o 3,2 %. Dôvodom sú najmä problémy v priemysle, zvlášť automobilovom.

Podľa ČSÚ, na údaje ktorého sa odvolal server iDNES.cz, hlavným ťahúňom bola spotreba vlády, domácností, ako aj investície firiem. Naopak, pokles nastal vo vývoze tovaru a celkový útlm zahraničného dopytu tak ovplyvnil rast českej ekonomiky výrazne negatívnym spôsobom.