Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Česká sporiteľňa a Komerčná banka zarábajú viac ako ich matky

Foto: TASR/AP

Banky zarábajú v Česku hlavne vďaka tomu, že si krízu "odbili" už v 90. rokoch, keď ich štát kompletne ozdravil. V súčasnej kríze tak majú oveľa lepšiu pozíciu.

Praha 2. augusta (TASR) - České pobočky rakúskej bankovej skupiny Erste Group a francúzskej Société Générale (SG) vykazujú v posledných mesiacoch rekordné zisky.

Hoci česká ekonomika takmer stojí, zisky Českej sporiteľne a Komerčnej banky vzrástli viac ako o 10 %, konštatuje na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.

Výsledky Českej sporiteľne a Komerčnej banky sú najlepšie z bánk vo všetkých krajinách, v ktorých obe bankové skupiny pôsobia.

Polročný zisk Českej sporiteľne sa podpísal pod celkový zisk rakúskej Erste troma štvrtinami, zisk Komerčnej banky predstavuje viac ako polovicu zisku Société Générale.

"Je to paradox. Chudobnejšie krajiny vykazujú luxusné bankové výsledky, či už je to kvôli bankovým poplatkom, alebo vyššiemu úrokovému výnosu, zatiaľ čo ich matkám výnosy medziročne klesajú," uviedol Patrik Nacher, šéf portálu bankovnipoplatky.com. "Škoda, že nezostali v českých rukách," dodal.

Banky zarábajú v Česku hlavne vďaka tomu, že si krízu "odbili" už v 90. rokoch, keď ich štát kompletne ozdravil. V súčasnej kríze tak majú oveľa lepšiu pozíciu. Neinvestujú toľko v cudzine a nemajú zlé úvery, ktoré by museli odpisovať, pretože požičiavajú opatrne.

Jedným z dôvodov je však aj konzervatívny prístup klientov. Česi sú ochotní platiť za úvery viac ako inde a mnohí sú pohodlní meniť banku. Preto tolerujú poplatky a vysoké ceny.

"Sme netypickí klienti s nízkym sebavedomím, ktorí nadávajú, ale aktívne niečo zmeniť a vziať za to zodpovednosť, to nie. Aspoň môžem nadávať na všetko, a nie sám na seba," dodal Nacher.