Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Česká vláda nariadením stanovila cenový strop u elektriny a plynu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Maximálne ceny elektriny a plynu budú platiť po celý budúci rok. Vo výškach záloh za energie by sa to malo prejaviť v novembri.

Praha 5. októbra (TASR) - Česká vláda schválila nariadenie, ktoré stanovuje cenový strop silovej elektriny a plynu. Oznámil to v stredu český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Fiala zopakoval sumy, na ktorých sa česká vláda dohodla už pred niekoľkými týždňami. Ľudia budú platiť sa silovú elektrinu maximálne 6 korún za KWH a za plyn 3 koruny za KWh vrátane DPH, k tomu sa ešte pripočítajú poplatky za distribúciu. Zastropovanie sa týka aj teplární.

Opatrenie sa vzťahuje na všetky domácnosti bez ohľadu na spotrebu. Podobne je to aj v prípade malých a stredných podnikov. Ak sú ale tieto podniky pripojené na vysoké a veľmi vysoké napätie, ceny elektriny pre ne vláda zastropovala na 80 percentách najvyššej spotreby za posledných päť rokov.

Maximálne ceny elektriny a plynu budú platiť po celý budúci rok. Vo výškach záloh za energie by sa to malo prejaviť v novembri.

Vláda zatiaľ nerokovala o dani z mimoriadneho zisku výrobcov energií. Podľa premiéra, ktorý ju označuje ako "vojnová daň", bude schválená v priebehu jesene. Očakáva, že opatrenie podporí aj opozícia. Štát by zdanením mimoriadnych ziskov výrobcov energií mohol získať 100 miliárd korún (približne štyri miliardy eur).

(1 EUR = 24,544 CZK)





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)