Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Česká vláda schválila nákup firmy RWE, ktorá má v ČR zásobníky plynu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Zásobníky zaistia 36 percent ročnej spotreby plynu v Česku.

Praha 23. augusta (TASR) - Česká vláda schválila nákup firmy RWE Gas Storage CZ, ktorá vlastní šesť plynových zásobníkov na území ČR. Firmu za štát kúpi spoločnosť ČEPS. Zásobníky zaistia 36 percent ročnej spotreby plynu v Česku. V stredu to oznámil český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Po tom, ako sme získali kapacitu v LNG termináli v Holandsku, je toto ďalší zásadný krok, aby sme v prípade krízovej situácie boli schopní zaistiť pre české domácnosti a podniky plyn," vysvetlil Fiala.

Podzemné zásobníky majú kapacitu 2,7 miliardy kubických metrov. Celková kapacita všetkých zásobníkov v českej plynárenskej sieti je 3,45 milióna kubických metrov. Ročná česká spotreba plynu bola v roku 2022 7,5 miliardy kubických metrov plynu, nakúpené zásobníky teda zaistia 36 percent ročnej spotreby a približne 45 percent spotreby počas vykurovacej sezóny, spresnilo ministerstvo priemyslu a obchodu. České zásobníky sú podľa šéfa rezortu Jozefa Síkelu aktuálne naplnené na 96 percent.

Štát nákup uskutoční prostredníctvom spoločnosti ČEPS, ktorá v ČR zodpovedá za prenos elektriny a správny chod elektrizačnej sústavy. Transakcia je podľa predsedu vlády výhodná nielen z bezpečnostného, ale je premyslená aj z komerčného hľadiska. Cena bude zverejnená vo štvrtok po podpise zmluvy. Návratnosť tejto investície sa bude podľa Fialu pohybovať do desiatich rokov.

Český premiér podotkol, že plyn je spoločne s jadrovou energiou a obnoviteľnými zdrojmi jedným z najdôležitejších zdrojov energie pre ČR. Každá zodpovedná vláda musí podľa jeho slov chcieť mať nad kľúčovými zdrojmi energie čo najväčšiu kontrolu.

"Keď sa pozrieme na okolité štáty, tak zistíme, že Rakúsko má podiel vo firme OMV, Slovensko v spoločnosti SPP a Eustream, Poľsko má väčšinu v spoločnosti Orlen a Maďarsko drží MVM Group. Stratégia vnútrozemských krajín je v tomto smere podobná," upozornil Fiala. Vláde sa týmto nákupom podľa neho podarilo zásadne zvýšiť energetickú bezpečnosť Česka.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)