Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Česká vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2013

Foto: TASR

Vláda v Česku počíta so schodkom 100 miliárd Kč.

Praha 27. septembra (TASR) - Ministri vlády Českej republiky včera (26. septembra 2012) schválili návrh rozpočtu na rok 2013. Premiér Petr Nečas to potvrdil spravodajskej webovej stránke iDNES.cz. Vláda plánuje, že štát minie o 100 miliárd českých korún (4 miliardy eur) viac, než aké dokáže zohnať príjmy. Táto čiastka však nemusí byť konečná. Záleží na tom, či sa vláde podarí presadiť balíček, v ktorom navrhuje vyššie DPH či väčšie dane pre ľudí s najvyššími príjmami.

Osud vlády má v rukách šestica rebelov v poslaneckom klube ODS, na ktorých sa teraz vláda nemôže spoľahnúť. Pomohli totiž ľavicovej opozícii zhodiť vládny balíček a Nečas s nimi teraz vyjednáva, aby balíček na druhýkrát prešiel. S jeho prijatím Nečas spojil aj osud vlády. Keď balíček neprejde, schodok by sa zvýšil o 25 miliárd českých korún (1 miliardu eur).

Nečasovu vládu kvôli rozpočtu na budúci rok, ktorý počíta s príjmami 1,084 bilióna korún a výdavkami 1,184 bilióna korún, kritizujú odbory. Upozorňujú, že navrhovaný schodok 100 miliárd korún je postavený na zákonoch, ktoré ešte neboli prijaté.

"Ide o najmenej stabilný návrh štátneho rozpočtu za posledné roky," uviedol expert odborovej centrály Martin Fassman. Odborári sú presvedčení, že vládny odhad nominálneho rastu hrubého domáceho produktu o 2,1 percenta a reálneho o jedno percento, je nadhodnotený. A len toto zníži príjmy rozpočtu o 20 až 25 miliárd korún, tvrdia odbory.

Rozpočet musí vláda poslať do Snemovne do konca septembra. Keď poslanci schvália základný rámec rozpočtu - príjmy a výdavky, potom môžu rozhodovať o presunoch peňazí v rozpočte a rozdeliť ich inak, než chce vláda.