Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Česká vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2014

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návrh rozpočtu z dielne dočasnej úradníckej vlády počíta s 1,3-% rastom HDP v roku 2014 a deficitom vo výške 112 miliárd korún (4,33 miliardy eur).

Praha 25. septembra (TASR) - Česká úradnícka vláda dnes schválila návrh rozpočtu na rok 2014, ktorý počíta s deficitom nižším ako sú 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informovala o tom agentúra Reuters.

Agentúra však pripomína, že návrh rozpočtu musí ešte schváliť parlament a jeho súhlas kabinet nemá istý. Česko totiž čakajú 25. a 26. októbra predčasné voľby a nový parlament môže rozpočet, ktorý pripravil úradnícky kabinet, zamietnuť. Navyše potrvá nejaký čas, kým sa noví poslanci ujmú svojho mandátu.

Návrh rozpočtu z dielne dočasnej úradníckej vlády počíta s 1,3-% rastom HDP v roku 2014 a deficitom vo výške 112 miliárd korún (4,33 miliardy eur). To je výrazne lepší výkon ekonomiky, ako pôvodne očakávaná expanzia o 0,8 %.

Predchádzajúca pravicová vláda, ktorá musela pre škandál s nezákonným odpočúvaním v júni odstúpiť, pritom počítala s rozpočtovým deficitom vo výške 105 miliárd Kč, ale vychádzala z toho, že rozpočtové príjmy budú nižšie o 17 miliárd Kč a aj výdavky plánovala o 24 miliárd Kč nižšie.