Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

České automobilky tento rok vyrobia o 250.000 vozidiel menej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Automobilový sektor je hlavným pilierom českej ekonomiky, zamestnáva 180.000 ľudí a predstavuje štvrtinu priemyselnej produkcie.

Praha 17. októbra (TASR) - České automobilky tento rok v dôsledku globálneho nedostatku procesorov vyrobia o štvrť milióna vozidiel menej, čo predstavuje pokles tržieb o 200 miliárd CZK (7,87 miliardy eur). Združenie automobilového priemyslu (AutoSAP) v nedeľu oznámilo, že výroba osobných vozidiel v septembri medziročne klesla o 53,1 % na 56.157 áut.

Združenie uvádza, že nedostatok procesorov rozšíri dôsledky vlaňajšieho pandemického lockdownu a vyzvalo vládu k spusteniu podporného pandemického programu, ktorý mal vlani firmám kompenzovať mzdy zamestnancov prinútených zostať doma.

"Už v auguste nás podstatne zasiahlo omedzenie výroby a septembrová štatistika potvrdzuje tento negatívny trend," cituje agentúra Reuters z vyhlásenia AutoSAP. Najväčšia česká automobilka Škoda Auto oznámila, že od budúceho týždňa podstatne zníži alebo preruší výrobu vo svojich fabrikách, pravdepodobne až do konca roka.

Automobilový sektor je hlavným pilierom českej ekonomiky, zamestnáva 180.000 ľudí a predstavuje štvrtinu priemyselnej produkcie. Združenie uvádza, že automobilky stratia na tržbách 120 miliárd CZK a o ďalších 80 miliárd CZK prídu dodávatelia dielov. Táto strata vo výške 200 miliárd CZK zodpovedá približne 3,3 % očakávaného tohtoročného nominálneho hrubého domáceho produktu.

Podľa agentúry Reuters majú v Česku svoje montážne továrne aj Toyota a Hyundai, ktorý bol najmenej ovplyvnený nedostatkom procesorov.

(1 EUR = 25,403 CZK)