Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Česi poslali do SR staré vozne, a predsa zarábajú na cestovaní zdarma

Ilustračné foto Foto: TASR

Ide o najhoršie vozne, ktoré ČD majú s typickým koženkovým čalúnením. Denne zarábajú na cestovaní zdarmo na Slovensku 200.000 Kč denne.

Praha 21. novembra (TASR) - Na cestovaní zadarmo pre študentov a seniorov, ktoré zaviedla vláda Roberta Fica na Slovensku, začali zarábať aj České dráhy (ČD), konštatuje na svojej internetovej stránke pražský denník Mladá fronta Dnes.

Slovenský národný dopravca, Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK), si totiž od Českých dráh prenajal zatiaľ do konca roka desiatky ojazdených vozňov aj niekoľko dieselových lokomotív. A podľa zmluvy, ktorú slovenský dopravca zverejnil v centrálnom registri zmlúv, dostanú České dráhy zaplatené 150 eur za každý prenajatý vozeň a deň a 240 eur za každú lokomotívu. V súčte tak zarobia v prepočte 200.000 korún denne (7231,44 eura).

České dráhy poslali na Slovensko svoje najstaršie osobné vozne radu B a BDT. Ide o najhoršie vozne, ktoré ČD majú s typickým koženkovým čalúnením. Celkovo si ich slovenská strana požičala 40. Súčasne ČD prenajali aj päť dieselových lokomotív radu 754. ŽSSK ich potrebujú pre veľký záujem o cestovanie zadarmo. Zmluva je uzavretá zatiaľ do konca tohto roka. Limit celej zmluvy je na 413.000 eur.

Na cestovné zdarma na Slovensku majú nárok aj českí študenti či seniori, dodávajú noviny.

V žiadnom prípade nejde o najstaršie vozne, tvrdí hovorca ČD

"V žiadnom prípade nejde o najstaršie vozne. Naopak, v prípade vozňov typu Bdt ide skôr o mladšie vozne z prelomu 80. a 90. rokov. Pri typu B ide o vozne stredného veku. Používame aj staršie vozne zo 70. rokov," konštatoval hovorca ČD Peter Šťáhlavský.

Rovnaké vozne, ako prenajali na Slovensko, vypravujú ČD podľa neho napríklad na rýchlikoch z Prahy do Děčína, Chebu, Českých Budějovíc, z Brna do Plzne, Olomouca. "Vozne pre Slovensko boli vybraté z našej bežnej prevádzky," dodal Šťáhlavský.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od 17. novembra, kedy opatrenie o vlakoch zadarmo začalo platiť, nasadzuje denne priemerne 775 vozňov do 1430 vlakov. "Súčasne ZSSK má k dispozícii 100 vlastných zálohových vozňov, z toho 60 je modernizovaných. Súčasne si prenajala 40 vozňov od Českých dráh," priblížila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Všetky tieto zálohové vozne sú podľa nej k dispozícii v siedmych najväčších železničných uzloch, kde sú nasadzované do prevádzky aj operatívne, podľa konkrétnej aktuálnej obsadenosti jednotlivých vlakov v daný deň. Posilové zálohové vozne ZSSK zaraďuje do diaľkovej aj regionálnej dopravy, dodala hovorkyňa slovenského železničného prepravcu.