Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

České dráhy vlani výrazne obnovili park osobných vozňov

Rýchlovlak Pendolino Foto: TASR/Pavel Neubauer

Obrovské investície do vozňového parku sa začínajú prejavovať nielen v komforte, ale aj v priemernom veku osobných vagónov. Informuje o tom portál iDNES. cz.

Praha 12. januára (TASR) - Obrovské investície do vozňového parku sa začínajú prejavovať nielen v komforte, ale aj v priemernom veku osobných vagónov. Informuje o tom portál iDNES.cz.

Podľa údajov Českých dráh (ČD) priemerný vek ich vozňov bol v vlani v januári 20,34 roka a do konca decembra sa znížil o viac ako 16 mesiacov.

Je to výsledok najmä nákupu celistvých vlakových súprav za 4,8 miliardy Kč (171,05 milióna eur). Tento rok je suma vyhradená na rovnaký účel o 50 % nižšia.

Hovorca ČD Petr Šťáhlavský uviedol, že za poklesom priemerného veku stojí nákup celkom nových vozňov, ale štatistické údaje zlepšuje aj vyraďovanie najstarších kožených vagónov z prevádzky zo 70. rokov minulého storočia.

Vozňový park ČD vlani najviac omladol nákupom súprav RailJet. Na ne išla polovica zo 4,8 miliardy Kč.

Priemerný vek koľajových vozidiel klesol za posledných päť rokov o viac ako sedem rokov. Modernizácia, ktorá má priniesť väčší komfort a ČD viac cestujúcich, prináša aj negatíva - veľké zadlženie národného dopravcu. To dosiahlo vlani vrátane divízie Cargo 34,4 miliardy Kč.

Firma vynakladá ročne na splácanie dlhu takmer jednu miliardu Kč. Vlani sa jej podarilo vydať ďalšiu emisiu dlhopisov, ktorú podľa šéfa ČD Pavla Krtka skúpili hlavne nemecké dôchodkové fondy a poisťovne. Krtek dodal, že zadlžovanie dráh tento rok vyvrcholí.

(1 EUR = 28,062 CZK)