Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

České ministerstvo financií zvýšilo odhad inflácie až na 6 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Odhad ministerstva je tak pesimistickejší než v prípade Českej národnej banky (ČNB). Jej aktuálny odhad uvádza na budúci rok infláciu na úrovni 5,6 % oproti pôvodne odhadovaným 2,8 %.

Praha 7. novembra (TASR) - České ministerstvo financií v najnovšej makroekonomickej prognóze odhaduje, že priemerná inflácia dosiahne v budúcom roku 6 %. V programe Českej televízie Otázky Václava Moravca to v nedeľu uviedla končiaca šéfka štátnej kasy Alena Schillerová. Ešte v auguste pritom ministerstvo počítalo s rastom spotrebiteľských cien v roku 2022 o 3,5 %. Informoval o tom server novinky.cz.

Odhad ministerstva je tak pesimistickejší než v prípade Českej národnej banky (ČNB). Jej aktuálny odhad uvádza na budúci rok infláciu na úrovni 5,6 % oproti pôvodne odhadovaným 2,8 %. V roku 2023 by sa inflácia mala spomaliť na 2,1 %.

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Česku sa už v septembri priblížil k 5-percentnej hranici a počas nadchádzajúcej zimy sa podľa vyjadrenia guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka vyšplhá k 7 %.

Prudké zdražovanie energií a ďalších surovín rovnako ako väčšiny tovarov a služieb viedlo k tomu, že ČNB vo štvrtok (4. 11.) bezprecedentne zvýšila úrokové sadzby. Základnú úrokovú sadzbu, od ktorej sa odvíja úročenie komerčných úverov, zdvihla banková rada ČNB o 1,25 percentuálneho bodu na 2,75 %, teda najvýraznejšie od roku 1997.

Schillerová tento krok v nedeľu ostro skritizovala s tým, že "zaškrtí krehký ekonomický rast". Vyššie sadzby totiž zdražia úvery a budú mať podľa nej negatívny vplyv na investičnú a podnikateľskú aktivitu, dopyt domácností aj trh s nehnuteľnosťami. Podľa nej majú inflačné tlaky globálny charakter a zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany ČNB tak nebude mať na infláciu vplyv.

Podľa ČNB však minimálne polovicu inflačných tlakov vyvolali domáce faktory, upozornil v televíznej diskusii kandidát na nového ministra financií Zbyněk Stanjura. Podľa neho je zásah ČNB, ktorej hlavným poslaním je práve udržiavanie menovej stability v krajine, "oprávnený a pochopiteľný".