Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Českým bankám nefungujú internetové stránky, ide o útok hackerov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trojici najväčších českých bánk - ČSOB, Komerčnej banke a Českej sporiteľni a tiež niektorým menším bankám nefungujú internetové stránky.

Praha 6. marca (TASR) - Najväčším českým bankám a niektorým menším finančným ústavom dnes nefunguje Internetové ani mobilné bankovníctvo. Nenačítajú sa ani ich webové stránky.

Ide o ďalší útok hackerov po masívnom digitálnom útoku pred dvoma dňami na veľké české spravodajské portály, vrátane IHNED.cz. Informujú o tom na svojej internetovej stránke české Hospodářske noviny.

Trojici najväčších českých bánk - ČSOB, Komerčnej banke a Českej sporiteľni a tiež niektorým menším bankám nefungujú internetové stránky. Banky zatiaľ príčinu zisťujú, ale podľa hovorcu Raiffeisenbank Tomáša Kofroňa to vyzerá na útok hackerov.

"Internetové bankovníctvo prestalo fungovať okolo 9:15 SEČ. Príčinu zisťujeme, podľa doterajších informácií to ale vyzerá na cielený útok," uviedol Kofroň.

Problémy s otvorením internetovej stránky má však aj Česká národná banka a nefunguje ani web pražskej burzy. "Ide o preťaženie siete podobné tomu, ktoré v pondelok (4. 3.) postihlo české spravodajské weby. V žiadnom prípade však nie je ohrozené obchodovanie. Na vyriešení problému pracujeme," potvrdilo pre IHNED.cz tlačové oddelenie Pražskej burzy.

Česká banková asociácia sa odmietla k problému vyjadriť. "Vaša otázka smeruje na IT," povedal IHNED.cz Pavel Štěpánek, riaditeľ asociácie.