Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Úspešná česko-indická spolupráca

Foto: LIKO-S

Včera bola podpísaná zmluva medzi Československou spoločnosťou LIKO-S a indickou spoločnosťou Pushpak o založení spoločného česko-indického podniku na výrobu systémových deliacich priečok.

Bratislava 15. marca (TASR-OTS) - Jedným z úspešných príkladov prenikania našich exportérov na zahraničné trhy je včera podpísaná zmluva medzi Československou spoločnosťou LIKO-S a indickou spoločnosťou Pushpak o založení spoločného česko-indického podniku na výrobu systémových deliacich priečok so sídlom v indickom Bangalore. Veľký podiel na jej podpísaní mala aktívna spolupráca na medzivládnej úrovni.

Akciová spoločnosť LIKO-S zo Slavkova u Brna, ktorej súčasťou je i slovenská firma LIKO-S z Bratislavy je popredným európskym výrobcom a dodávateľom systémových prestaviteľných priečok, mobilných stien, stropných podhľadov a vstavkov ® do interiérov kancelárií a komerčných objektov. V rámci indicko-českého podnikateľského fóra, ktoré sa za účasti ministra priemyslu a obchodu Martina Kuby, predstaviteľov indickej vlády, veľvyslanca ČR v Indii a zástupcov hospodárskych komôr oboch krajín konalo v Bombaji, podpísali predseda predstavenstva akciovej spoločnosti LIKO-S Ing. Libor Musil a generálny riaditeľ Lot Prakash, významnej indickej spoločnosti Pushpak rámcovú zmluvu o spoločnom česko-indickom podniku na výrobu systémových deliacich priečok so sídlom v Bangalore. O naše interiérové systémy je v rozvíjajúcej sa Indii veľký záujem, ktorý potvrdzujú aj návštevníci veľtrhu India Engineering Sourcing Show (IESS) 2013, ktorý práve prebieha (v dňoch 14. až 16. marca) v indickej Bombaji.

Ing. Libor Musil (vľavo) a Lot Prakash podpisujú rámcovú zmluvu o spoločnom česko-indickom podniku
Foto: LIKO-S

Spolupráca medzi firmou LIKO-S International a indickou firmou Pushpak bola zahájená na MSV 2012 v Brne, v rámci ktorého sa konala výstava India show podporovaná českou a indickou vládou. Už od prvého stretnutia bolo jasné, že obe firmy majú veľmi podobnú históriu a mohla by medzi nimi vzniknúť veľmi dobre fungujúca spolupráca. Obe firmy boli založené "na zelenej lúke" v roku 1992, ich organizácia je rozdelená do samostatných divízií s podobným výrobným programom. Obe firmy sú riadené ako rodinné firmy a majitelia vychovávajú novú generáciu svojich nástupcov. Spoločnosť LIKO-S má 200 zamestnancov, obrat cez 24 000 000, - Eur a patrí k najväčším výrobcom systémových priečok v Európe a systematicky sa zaoberá ich vývojom. Od roku 1994 pôsobí aj na Slovensku. Firma Pushpak zamestnáva 100 ľudí a má obrat okolo 8 000 000 Eur. Firma Pushpak dostala v posledných rokoch niekoľko indických štátnych ocenení ako vzorová rodinná firma vybudovaná postupne z nulovej investície. Firma sa okrem iného svojimi výrobkami zúčastňuje indického vesmírneho programu. Majitelia oboch firiem majú veľmi podobnú filozofiu riadenia podniku a prístupu k podnikaniu a postupne sa stali osobnými priateľmi.

Práve podpísaná dohoda medzi rodinnými firmami strednej veľkosti je ukážkou praktického dovŕšenia úsilia hospodárskych ministerstiev oboch krajín a obojstranných dohôd na vládnej úrovni, ktorá v poslednej dobe prebiehala medzi Českou republikou a Indiou. Obe firmy sú si vedomé, že bez tejto významnej pomoci by neboli schopné realizovať svoje ambície v tak krátkej dobe. Tento akt je zároveň výzvou pre podobné firmy v regióne, že globálny obchod je možné rozširovať aj na úrovni malých a stredných firiem.

Foto: LIKO-S

Plány oboch partnerov na najbližšie obdobie:
Firmy sa zaviazali, že spoločne vybudujú v Bengaluru závod na výrobu deliacich systémových priečok, ktoré spoločnosť LIKO-S vyvíja a predáva v rámci celej Európy už 20 rokov. Pracovníci indického partnera budú preškolení v Českej republike a technici a manažéri firmy LIKO-S sa budú podieľať na vybudovaní a otvorení výrobného závodu v Indii. Postupne budú zakladané predajné a montážne pobočky v najväčších mestách Indie. Súčasťou dlhodobých spoločných plánov je aj expanzia do Afriky a ostatných krajín Ázie a blízkeho východu. Výrobou niektorých prvkov v Indii a jej importom späť do Európy bude posilnená ponuka a konkurencieschopnosť spoločnosti na európskom trhu.
http://www.liko-s.cz/sk