Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Česko nepodá žalobu na Európsku komisiu, Agrofert musí dotácie vrátiť

Na archívnej snímke Andrej Babiš. Foto: TASR Jaroslav Novák

Projekty so spoločnosťami zo skupiny Agrofert, ktoré boli preventívne pozastavené, ukončia a štát bude od nich vymáhať neoprávnene vyplatené dotácie, uviedol Nekula.

Praha 17. augusta (TASR) - Česká republika nepodá žalobu k Súdnemu dvoru EÚ na Európsku komisiu (EK), ktorá Česko pokutovala za chyby v poľnohospodárskych dotáciách. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní. Súčasťou pokuty je aj sankcia za stret záujmov bývalého premiéra Andreja Babiša. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe s odvolaním na server iRozhlas.cz.

"Závery auditu celkom jasne potvrdili, že Andrej Babiš bol v strete záujmov," povedal minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula s tým, že vláda výsledky kontroly rešpektuje, a preto sa rozhodla žalobu nepodať.

Projekty so spoločnosťami zo skupiny Agrofert, ktoré boli preventívne pozastavené, ukončia a štát bude od nich vymáhať neoprávnene vyplatené dotácie, uviedol Nekula.

Komisia uložila Česku pokutu viac ako 80 miliónov českých korún (3,2 milióna eur) na základe výsledkov auditu z roku 2019. V ňom konštatovala, že vtedajší premiér Babiš porušoval českú aj únijnú legislatívu. Na rozhodnutie o podaní žaloby mala česká vláda lehotu do konca tohto týždňa.

Andrej Babiš aj vedenie koncernu Agrofert stret záujmov odmietajú. Vedenie Agrofertu tento týždeň zverejnilo otvorený list premiérovi Petrovi Fialovi, v ktorom sa sťažuje na slovné útoky niektorých ministrov, ktoré majú firme poškodzovať. Premiéra žiadajú, aby zaistil spravodlivé podmienky na podnikanie v Česku.