Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Česko nepodpíše fiškálnu zmluvu

Česká vládna koalícia má v otázke pripojenia sa k zmluve rozdielne názory, preto bude o nej ďalej rokovať, no zatiaľ ju nepodpíše.

Praha 29. februára (TASR) - Český premiér Petr Nečas potvrdil, že na nadchádzajúcom summite Európskej únie (EÚ) nepodpíše novú zmluvu o rozpočtovej únii. Schválila to na dnešnej schôdzi vláda ČR.

Očakáva sa pritom, že zmluvu, ktorej cieľom je obmedziť verejné výdavky a znova získať dôveru investorov, podpíšu koncom týždňa na summite lídri takmer všetkých 27 členských štátov - s výnimkou Británie a Českej republiky.

Česká vládna koalícia má v otázke pripojenia sa k zmluve rozdielne názory, preto bude o nej ďalej rokovať, no zatiaľ ju nepodpíše.

Premiér zopakoval, že krajina sa môže k zmluve kedykoľvek v budúcnosti ešte pripojiť. Vládne strany si vraj ale musia najskôr vyjasniť, či zmluva znamená presun kompetencií z národnej úrovne na nadnárodnú. Okrem toho strana ODS podmieňuje prijatie zmluvy referendom o tom, či si občania želajú namiesto českej koruny euro.

"Nenastáva žiadna fatálna zlomová situácia, keď buď my brzdíme ostatné štáty v kroku, ktorý chcú urobiť, alebo sa naopak my nejakým spôsobom vyraďujeme, pretože do toho vlaku možno kedykoľvek nastúpiť bez akýchkoľvek problémov," povedal Nečas. Podľa koaličnej TOP 09 ale tento postoj Českú republiku poškodzuje.