Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Medzinárodné vlaky z Čiech meškajú alebo sú odrieknuté

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Situácia sa podľa ZSSK začala zlepšovať.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Osobná vlaková doprava na Českých dráhach (CD) je stále vedená v núdzovom režime.

Pre pokračujúcu kalamitu v Čechách je pre elektrické vlaky nezjazdná veľká časť elektrifikovaných tratí. Z uvedených dôvodov budú aj dnes – v stredu 3. decembra – medzinárodné vlaky, prichádzajúce na Slovensko z Českej republiky, zmeškané alebo odrieknuté.

Na Českých dráhach (ČD) aktuálne dochádza k zlepšeniu situácie v osobnej železničnej doprave. Všetky nočné vlaky z 3. na 4. decembra 2014 budú už vypravené bez obmedzení podľa platného cestovného poriadku. Ojedinele môžu vzniknúť meškania vlakov ako dopad dvojdňovej kalamity v Česku. TASR o tom informovala ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozorňuje, že cestujúci môžu cestovné doklady na zmeškané a odrieknuté vlaky vrátiť v pokladniciach ZSSK bez storno poplatku dnes – 3. decembra do 20.00 h.

Podľa vyjadrenia Českých dráh počasie by sa malo do večera (3. 12.) stabilizovať.

Dopady na meškanie vnútroštátnych a medzištátnych vlakov môžu však ešte pretrvávať a môžu vzniknúť nepravidelnosti vo vnútroštátnej doprave na českom území, ako aj v medzištátnej doprave smerom na Slovensko.

ZSSK upozorňuje cestujúcich do Českej republiky, aby zvážili svoju cestu vlakom, prípadne použili iné dopravné prostriedky. Cestujúci môžu cestovné doklady na zmeškané a odrieknuté vlaky vrátiť v pokladniciach ZSSK bez storno poplatku.

Odrieknuté vlaky:

Ex 121 HRADČANY (Praha - Žilina)
Ex 124 BEČVA (Žilina – Praha)
EC 275 JAROSLAV HAŠEK (Praha – Budapešť)
EC 222 DETVAN (v úseku Žilina – Praha)
Zmeškané vlaky:

R 443 ŠÍRAVA + 140 min.
EC 273 AVALA + 120 min.
EC 277 SLOVAN + 60 min.
EC 171 HUNGARIA - (meškanie bude spresnené)
EC 175 JAN JESENIUS - (meškanie bude spresnené)



Informácie o  mimoriadnej situácii na ČD sú zverejnené na stránke: www.cd.cz

O aktuálnej situácii ZSSK informuje na stránke www.slovakrail.sk alebo na Facebook ZSSK.

ZSSK sa cestujúcim ospravedlňuje za komplikácie počas cestovania vlakom.

Aktuálne informácie o osobnej železničnej doprave: Kontaktné centrum 18 188, alebo +421 2448 58 188 ( pri volaniach zo zahraničia) zákaznícke centrá v 12 mestách alebo osobné pokladnice v staniciach www.slovakrail.sk alebo www.facebook.com/slovakrail, info@slovakrail.sk 



Vlaky v Česku jazdia núdzovo

Vlaková doprava v Českej republike stále funguje v núdzovom režime. Pre pokračujúcu kalamitu majú elektrické vlaky nezjazdnú veľkú časť elektrifikovaných tratí. Preto budú podľa hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jany Morháčovej v priebehu dnešného dňa medzinárodné vlaky, ktoré prichádzajú na Slovensko z Česka, zmeškané alebo odrieknuté.

"Podľa vyjadrenia Českých dráh by sa malo počasie do večera (3. 12.) stabilizovať," priblížila Morháčová. Dopady na meškanie vnútroštátnych a medzištátnych vlakov však môžu podľa jej slov ešte pretrvávať a môžu vzniknúť nepravidelnosti vo vnútroštátnej doprave na českom území. A tiež aj v medzištátnej doprave smerom na Slovensko.

Aktuálne meškania vlakov sa podľa dopravcu pohybujú od 60 do 140 minút. Odrieknuté boli štyri vlaky, a to expresný spoj z Prahy do Žiliny a naopak. Tiež EuroCity (EC) vlak Jaroslav Hašek z Prahy do Budapešti a EC vlak Detvan v úseku zo Žiliny do Prahy.