Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Česko zapĺňajú haly, priemyselné budovy vynášajú viac než byty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priemyselné stavby v Česku stoja už na ploche s rozlohou 7,7 milióna štvorcových metrov (m2).

Praha 22. júna (TASR) - Sklady, logistické centrá a výrobné haly zarábajú v Česku v pomere k nákladom na výstavbu a prevádzku viac než v Nemecku a vynášajú omnoho viac než byty či kancelárie. Výsledkom je, že aj keď je už zastavené kvantum plochy, stavia sa ďalej.

"Priemyselné nehnuteľnosti zarábajú v Česku až o 20 % ročne viac než kancelárie a o štvrtinu viac než nájomné z bytov. Sú istejšie než obchodné centrá," citoval Lubora Svobodu, jedného zo zakladateľov českého fondu Arete, server novinky.cz.

Priemyselné stavby v Česku stoja už na ploche s rozlohou 7,7 milióna štvorcových metrov (m2). Každý rok pribudne takmer 400.000 m2. Laik si to už ani nevie predstaviť, len vidí, že ako huby po daždi rastú ďalšie haly.

"Zahraničný dopyt po logistických a výrobných centrách by u nás mohol byť ešte o 40 % väčší. Priestor je ale limitujúci a rovnako limitujúci je aj počet kvalifikovaných ľudí," povedal Svoboda.

Za najistejšiu a najperspektívnejšiu z pohľadu investorov do priemyselných nehnuteľností považuje Svoboda výrobu, logistika je zasa pružnejšia a platí o niečo vyššie nájomné. Podľa analýzy Arete je priemerná výnosnosť priemyselných nehnuteľností v Česku oproti Nemecku minimálne o percento vyššia.

"Neobsadenosť ČR je v priemere 4,8 %, v Nemecku približne 6 %. Reálne je teda takmer všetko obsadené. Časť novej vykazovanej kapacity tvorí totiž špekulatívna výstavba," vysvetlil Svoboda. To znamená, že developer stavia ešte skôr, než má dohodnutých nájomcov a predpokladá, že firmy do jeho areálu prídu. A ony aj prichádzajú.

Priemyselné nehnuteľnosti na vybraných miestach v Česku vynášajú 5,5 % ročne, kancelárie 4,5 %. Lukratívny biznis však zároveň vytláča z pozemkov miestnych farmárov.

"Tradičný poľnohospodár v okolí Prahy nemá proti tomuto novému svetu šancu," povedal 55-ročný farmár Josef Ch. z Horných Počerníc. "Naša rodina tu hospodárila zhruba 300 rokov. Rozloha pôdy klesá, tam, kde som ešte pred 15 rokmi oral, stojí dnes mesto v meste, obrie haly so všetkým možným, VGP park. Neviem, kde budem hospodáriť za päť rokov," dodal s tým, že už nie je nikto, od koho by sa dala prenajať pôda. Josef musel vypratať aj roky prenajatú veľkú stodolu pri Sataliciach. Vytlačil ho neporovnateľne výnosnejší biznis, prenajímateľ mu dal nekompromisné zbohom.