Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Česko zaznamenalo vo februári rekordný rozpočtový deficit

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Výdavky na sociálne oblasti vzrástli vo februári medziročne takmer o 33 miliárd Kč.

Praha 1. marca (TASR) - Český štátny rozpočet skončil vo februári so schodkom 119,7 miliardy Kč (5,11 miliardy eur). Medziročne to predstavuje rast o 74,4 miliardy Kč, uviedlo v stredu v tlačovej správe české ministerstvo financií. Je to zároveň najvyšší rozpočtový deficit za mesiac február od vzniku Českej republiky. Pod tento vývoj sa podľa ministerstva podpísali vyššie výdavky v sociálnej sfére, ako aj na pomoc pri riešení vysokých cien energií. Informoval o tom server novinky.cz.

Výdavky na sociálne oblasti vzrástli vo februári medziročne takmer o 33 miliárd Kč. Dôvodom bola napríklad valorizácia dôchodkov či príspevok vo výške 500 Kč za vychované dieťa. Na pomoc firmám a domácnostiam dal štát zasa 18,1 miliardy Kč a o ďalších 11,4 miliardy Kč sa zvýšili náklady na obsluhu štátneho dlhu. Podľa ministerstva financií však svoju úlohu zohrali aj "špecifiká minuloročného rozpočtového provizória sprevádzané nižším predfinancovaním".

Celkové výdavky štátneho rozpočtu vzrástli vo februári oproti rovnakému mesiacu minulého roka o takmer 96 miliárd Kč, čo znamená o 35,4 %. Príjmy sa však zvýšili iba o 21,4 miliardy Kč (+9,5 %). Zatiaľ však v nich nie sú započítané odvody z nadmerných príjmov, ktoré budú započítané v marci.

(1 EUR = 23,426 CZK)