Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Český parlament schválil mimoriadnu daň pre banky a energetické firmy

ilustračné foto Foto: TASR

Ceny energií sú hlavnou hybnou silou rekordnej inflácie, ktorá v septembri v Českej republike dosiahla 18 %.

Praha 4. novembra (TASR) - Dolná komora českého parlamentu - Poslanecká snemovňa v piatok schválila mimoriadnu daň z neočakávaných ziskov bánk a energetických spoločností, ktoré ťažia z prudkého nárastu cien v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Mimoriadna daň vo výške 60 % sa týka aj ropných a ťažobných spoločností a bude platiť v rokoch 2023 až 2025.

Výnosy z týchto odvodov pôjdu na pokrytie mimoriadnych nákladov, ktoré štátu vzniknú po zavedení stropu na ceny energií. Aby zákon nadobudol účinnosť, musí ho ešte schváliť horná komora parlamentu - Senát a podpísať prezident.

V septembri sa ministri energetiky Európskej únie (EÚ) dohodli na znížení spotreby energie a zavedení poplatkov z neočakávaných ziskov energetických firiem. Česká republika v súčasnosti predsedá európskemu bloku na šesť mesiacov do konca roka 2022.

Domácnosti v celej Európe zápasia s prudko rastúcimi cenami energií, najmä v dôsledku obmedzenia dodávok plynu z Ruska po jeho februárovej invázii na Ukrajinu.

Ceny energií sú hlavnou hybnou silou rekordnej inflácie, ktorá v septembri v Českej republike dosiahla 18 %.

České ministerstvo financií očakáva, že mimoriadna daň prinesie do rozpočtu zhruba 85 miliárd Kč (3,46 miliardy eur), pričom na kompenzáciu cien energií bude potrebovať približne 100 miliárd Kč. Rozdiel chce získať na odvodoch z výroby elektriny.

(1 EUR = 24,539 CZK)