Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Český priemysel pokračoval v júli v spomaľovaní rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Nové objednávky zo zahraničia sa znížili o 2,1 %, zatiaľ čo domáce nové objednávky vzrástli o 12 %. V medzimesačnom porovnaní sa hodnota nových objednávok znížila o desatinu.

Praha 6. septembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Česku sa po dvoch mesiacoch medzimesačného rastu vrátila v júli k poklesu a v medziročnom porovnaní zaznamenala najslabší rast za tri mesiace. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ). Informovali o tom servery iDNES.cz. a tradingeconomics.

Ako uviedol ČSÚ, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesla priemyselná produkcia v Českej republike v júli o 0,3 %. Oproti júlu minulého roka zaznamenala rast o 0,8 %, zatiaľ čo v júni vzrástla o 1,7 % a v máji o 3,3 %.

"Júlové výsledky priemyslu potvrdili spomalenie z predchádzajúcich mesiacov, tentoraz podporené čerpaním celozávodných dovoleniek," uviedla Veronika Doležalová, vedúca oddelenia štatistiky priemyslu ČSÚ.

"Situácia vo výrobe motorových vozidiel sa oproti minulému roku zlepšila. Podobne ako v júni však viaceré odvetvia, ktoré predtým pomáhali udržiavať celkovú priemyselnú produkciu v raste, teraz zaznamenali pokles," dodala Iveta Danišová z rovnakého oddelenia ČSÚ. Príkladom je výroba základných kovov, hutníctvo a zlievarenstvo.

Hodnota nových objednávok v bežných cenách v sledovaných odvetviach vzrástla v júli medziročne o 2,2 %. Nové objednávky zo zahraničia sa znížili o 2,1 %, zatiaľ čo domáce nové objednávky vzrástli o 12 %. V medzimesačnom porovnaní sa hodnota nových objednávok znížila o desatinu.

Tento výsledok opäť výrazne ovplyvnilo jedno odvetvie, a to výroba motorových vozidiel. V júli minulého roka, ako aj v júni tohto roka bola hodnota novouzatvorených objednávok v tomto odvetví vysoká. Medziročný pokles zaznamenala ešte výroba ostatných dopravných prostriedkov a zariadení, kde opäť zohrala svoju rolu vysoká minuloročná porovnávacia základňa. Rast hodnoty nových objednávok pri ostatných sledovaných odvetviach ovplyvnil najmä rast cien.