Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Česmad Slovakia nepodporí blokádu hranice Vyšné Nemecké - Užhorod

Na archívnej snímke Česmad. Foto: TASR

ČESMAD Slovakia uviedlo, že sa aktuálne sústreďuje na právne kroky adresované Bruselu, a taktiež zorganizovalo medzinárodné stretnutia najväčších dopravcov okolitých krajín.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky (ČESMAD Slovakia) nepodporí blokádu hranice Vyšné Nemecké - Užhorod, ktorá je naplánovaná na 1. decembra. Taktiež nepovažuje za potrebné stretnutie s Úniou autodopravcov Slovenska (UNAS), o čom združenie informovalo v utorok na sociálnej sieti.

ČESMAD Slovakia nerozumie zablokovaniu jedného hraničného priechodu smerom na Ukrajinu, pokiaľ ďalšie smerom do Európskej únie (EÚ) zostanú otvorené. Podľa združenia je potrebná akcia na úrovni Bruselu. "Veríme, že požiadavku na zrušenie alebo úpravu rozsahu výnimiek pre ukrajinských cestných dopravcov vyrokujú ministri dopravy dotknutých krajín v Európskej komisii (EK)," uviedol prezident združenia Pavol Piešťanský.

Upozornili aj na to, že blokáda znepríjemní život obyvateľov na východe Slovenska. Pokiaľ bude výstup z EÚ na Ukrajinu uzatvorený, ukrajinské vozidlá tu budú dlhšie, čo má podľa nich presne opačný efekt, ako je potrebný.

ČESMAD Slovakia uviedlo, že sa aktuálne sústreďuje na právne kroky adresované Bruselu, a taktiež zorganizovalo medzinárodné stretnutia najväčších dopravcov okolitých krajín. "Za najvýznamnejší pokrok z doterajších rokovaní považujeme, že ukrajinská strana pripustila znovuzavedenie povolení vo vzájomnom obchodnom styku a daná požiadavka nie je vôbec považovaná za nedohodnuteľnú," dodalo združenie s tým, že je dôležité, aby teraz prišlo k čo najskorším krokom najvyšších politických reprezentácií EÚ, národných vlád a Ukrajiny.

UNAS v pondelok (28. 11.) vyzvala ČESMAD Slovakia na stretnutie s cieľom spoločného postupu pri riešení dôsledkov uvoľnenia ukrajinských dopravcov spod prepravných povolení. V prípade, že nepríde k posunu, UNAS avizuje od 1. decembra blokovanie hranice Vyšné Nemecké - Užhorod.