Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Cestná a železničná nákladná doprava v marci medziročne vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Ak sa však berú do úvahy všetky prostriedky nákladnej dopravy, tie prepravili v marci vyše 18 miliónov ton tovaru, čo je medziročne o 0,2 % menej.

Bratislava 27. mája (TASR) - Cestná a železničná nákladná doprava v marci medziročne vzrástla, cestami sa prepravilo oproti marcu 2020 o 10,5 % viac tovaru a železnicami o 15,8 % viac. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ak sa však berú do úvahy všetky prostriedky nákladnej dopravy, tie prepravili v marci vyše 18 miliónov ton tovaru, čo je medziročne o 0,2 % menej. Pritom už vlaňajší marec bol ovplyvnený pandémiou nového koronavírusu a preprava vtedy zaznamenala výrazný prepad o viac ako pätinu.

"V zložke verejná nákladná doprava, ktorá má rozhodujúci podiel na odvetví, sa prepravilo 13,4 milióna ton tovaru. Medziročný pokles prepravy realizovanej podnikmi, ktoré majú dopravu ako hlavnú podnikateľskú činnosť, dosiahol 3,6 %," spresnili štatistici.

Medziročný úbytok prepraveného tovaru ide podľa úradu najmä na vrub potrubnej dopravy. Preprava tovaru po ceste bola v marci 2021 dokonca o 5,1 % vyššia ako v marci pred dvoma rokmi. Objem tovaru prepraveného po železnici ešte zaostával o 4,4 %. Po cestách sa v rámci verejnej dopravy prepravilo tento rok v marci 46,6 % a po železnici 25,8 % tovaru.

Úbytok cestujúcich v cestnej doprave sa podľa štatistikov takisto znižuje. "Vo všetkých druhoch verejnej osobnej dopravy sa v marci 2021 prepravilo celkovo 27,3 milióna ľudí, čo bolo o 32,4 % osôb menej ako v marci pred rokom. Počet prepravených osôb bol však stále až o 55 % nižší ako v porovnateľnom mesiaci pred pandémiou (marec 2019)," dodali štatistici.

Tržby v odvetví doprava a skladovanie vzrástli v marci medziročne o 18 %. Ich nárast bol podľa štatistikov podstatne vyšší ako prepad o 7,6 % v marci minulého roka. V 3. mesiaci tohto roka najviac vzrástli tržby v skladových a pomocných činnostiach (o 31,4 %) a v poštových službách a službách kuriérov (o 19,6 %). "Významnému medziročnému nárastu ukazovateľa pomohla aj najväčšia zložka pozemná doprava (vrátane dopravy potrubím), ktorá má na vytvorených tržbách odvetvia viac ako polovičný podiel (rast 10,6 %). Výrazne pod úrovňou marca minulého roka boli tržby v leteckej i vodnej doprave," dodal úrad.

Priemerná nominálna mesačná mzda v tomto odvetví bola v porovnaní s marcom 2020 vyššia o 7,1 %, keď dosiahla 1057 eur. Zamestnanosť v doprave a skladovaní sa počas marca medziročne znížila o 3,6 %.