Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Cesty medzi obcami Becherov -Konečná zrekonštruujú vďaka eurofondom

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Za stavebné práce by mala samospráva zaplatiť vyše 716.000 eur bez DPH. Práce by sa mali realizovať na dvoch úsekoch v dĺžke 2,7 kilometra.

Prešov 17. apríla (TASR) – Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) bude môcť vďaka nenávratným finančným prostriedkom realizovať rekonštrukciu komunikácie medzi obcou Becherov a štátnou hranicou s Poľskou republikou, ktorá je súčasťou projektu prepojenia miest Gorlice-Jaslo-Bardejov.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková pre TASR uviedla, že za stavebné práce by mala samospráva zaplatiť vyše 716.000 eur bez DPH. Práce by sa mali realizovať na dvoch úsekoch v dĺžke 2,7 kilometra.

"Projekt Gorlice – Jaslo – Bardejov je v poradí piaty projekt v oblasti cestného hospodárstva, ktorý SÚC PSK realizuje v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013," konštatovala hovorkyňa.

Pripomenula, že prostriedky z tohto programu umožnili regionálnej samospráve podieľať sa na opätovnom prepojení miest Krosno – Jaslo – Bardejov, rekonštrukciu cesty Osturňa – štátna hranica, modernizáciu cestného prepojenia Pieninských národných parkov a projekt rozvoja cestnej infraštruktúry Medzilaborce – Humenné – Snina- Sanok.

Riaditeľ SÚC PSK Vladimír Kozák vysvetlil, že projekt modernizácie cesty z Becherova smerom na hranicu s Poľskom zostal po schvaľovacom procese pôvodne „pod čiarou“, ale vďaka prostriedkom ušetreným v rámci procesov verejného obstarávania sa môžu realizovať aj ďalšie zámery.

"Zmluva o nenávratný finančný príspevok zatiaľ nie je podpísaná, pretože poľská strana bude musieť zabezpečiť vyššie spolufinancovanie. Mala by byť podpísaná v najbližších týždňoch. Samotné realizačné práce na projekte odhadujeme na dva roky," uviedol Kozák.

Vysvetlil, že tento projekt rieši spojenie Becherov – Konečná, kde poľská strana vybudovala cestu ešte v roku 2004 a parametre je potrebné prispôsobiť aj na slovenskej strane hranice.