Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Skrachovala cestovná kancelária Medina Tours, štvrtá v tomto roku

Foto: Teraz.sk/Medina

Po Medina Tours ostalo v zahraničí 850 turistov, ďalších 1030 má kúpené zájazdy.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Na Slovensku skrachovala v tomto roku už v poradí štvrtá cestovná kancelária (CK). V sobotu (17. 8.) vo večerných hodinách vyhlásila platobnú neschopnosť a ukončila činnosť bratislavská CK Medina Tours.

O vzniknutej situácii informovala svojich klientov ako aj obchodných partnerov na internetovej stránke. Dôvodom krachu je podľa Medina Tours úpadok materskej spoločnosti v zahraničí a tiež zložitá situácia v Egypte, ktorý bol jej nosnou destináciou.

"Ukončenie činnosti a uspokojenie oprávnených nárokov sa uskutoční v úzkej súčinnosti s Európskou cestovnou poisťovňou," uviedla cestovná kancelária. Práve v tejto spoločnosti bola poistená pre prípad úpadku.

Dovolenkári, ktorí sa momentálne nachádzajú v zahraničí, riadne bez akejkoľvek zmeny dočerpajú všetky zaplatené služby vrátane dopravy do vlasti v plánovanom termíne.

Tí, ktorí ešte na zájazd nevycestovali, si môžu svoje nároky uplatniť v Európskej cestovnej poisťovni. "V zmysle dohody budú všetci klienti kontaktovaní priamo poisťovňou v priebehu najbližších dní," doplnila cestovná kancelária.

Po Medina Tours ostalo v zahraničí 850 turistov, ďalších 1030 má kúpené zájazdy

CK Medina Tours vznikla v roku 1999

Skrachovaná bratislavská cestovná kancelária (CK) Medina Tours patrila podľa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) medzi stredne veľké cestovné kancelárie. Na Slovensku pôsobila podľa Obchodného registra SR už od roku 1999.

"Mňa to veľmi prekvapilo," zhodnotil pre TASR úpadok CK Medina Tours prezident SACKA Stanislav Macko. Medina Tours je pritom v poradí štvrtou cestovnou kanceláriou, ktorá na Slovensku skrachovala v tomto roku. Úpadok už vyhlásili bratislavská CK Tip Tour, CK A-Tour z Banskej Bystrice a CK Best Choice z Bratislavy.
Po skrachovanej bratislavskej cestovnej kancelárii (CK) Medina Tours ostalo v zahraničí 850 dovolenkárov. Nachádzajú sa na Cypre, Malorke, v Egypte či Grécku, ale aj v Turecku a Tunisku. Pre TASR to uviedol riaditeľ Európskej cestovnej poisťovne Miloš Kmety. Práve v tejto spoločnosti bola CK Medina Tours poistená proti úpadku.

"Ako poisťovateľ sme rozhodli, že všetci turisti ostanú v hoteloch, kde sú a dočerpajú všetky služby, ktoré majú zaplatené," priblížil Kmety. Dovolenkári sa tak vrátia domov v pôvodne plánovaných termínoch, chartrovými spojmi, ktorými sa aj originálne mali vrátiť.

"Kontaktovali sme sa s jednotlivými zahraničnými partnermi CK Medina Tours a boli vystavené garancie platieb za týchto klientov," dodal Kmety. Zároveň zostalo po skrachovanej cestovnej kancelárii 1030 ľudí, ktorí si kúpili zájazdy, ale ešte nevycestovali. Za dovolenky buď zaplatili zálohy, prípadne ich už vyplatili v plnej výške.

"Týchto klientov oslovíme písomne v priebehu najbližších dní, vyžiadame si od nich jednotlivé doklady, najmä zmluvy o zakúpení zájazdu," vysvetlil riaditeľ poisťovne. Vzhľadom na to, ako odhaduje celkovú škodu, predpokladá, že všetci turisti budú odškodnení v 100-% výške.


TASR prináša výberovú chronológiu krachov slovenských cestovných kancelárií:


17. august 2013
-CK Medina Tours oznámila ukončenie svojej činnosti.

2.august 2013
- CK Best Choice ako dôvod ukončenia činnosti uviedla druhotnú platobnú neschopnosť. Kancelária pôsobila na slovenskom trhu od roku 2005 ako obstarávateľ zájazdov do destinácií ako Egypt, Tunisko a Turecko. O klientov skrachovanej CK sa okamžite začala starať poisťovne Kooperativa

29.júla 2013
- Banskobystrická cestovná kancelária (CK) A-Tour vyhlásila úpadok. V čase oznámenia úpadku bolo v Bulharsku 88 klientov CK A-Tour. O klientov skrachovanej CK sa okamžite začala starať asistenčná služba Allianz Assistance.

17. mája 2013
- Cestovná kancelária (CK) Tip Tour sa dostala do finančných problémov a nebola schopná uhradiť záväzky voči svojim klientom. Týmto dňom ukončila svoju touroperátorskú činnosť.

2. júla 2012
- Slovenská cestovná kancelária Alex Tour, kancelária zo Šamorína skrachovala a zanechala v zahraničí 163 dovolenkárov. Ich repatriáciu zabezpečila poisťovňa Kooperativa, v ktorej bola CK poistená.

28. júla 2010
- Cestovná kancelária (CK) Majáčik oznámila krach.

9. júla 2010
- Cestovná kancelária (CK) Karya Tour, s. r. o., so sídlom v Bratislave, oznámila úpadok.

17. júla 2009
- Cestovná kancelária (CK) Tomi Tour vyhlásila úpadok.

28. decembra 2007
- Oznámila krach cestovná kancelária (CK) LUX Travel.

2007 - Skrachovala cestovná kancelária (CK) Anna Tour.

jún 2004 - Iba 7 dní pred odchodom na dovolenku do Grécka s cestovnou kanceláriou (CK) TRAVEL L+B sa desiatky klientov dozvedeli o jej krachu.

6. septembra 2002
- Oznámila krach cestovná kancelária (CK) Neptún.

1999
- Odišla z trhu cestovných kancelárií CK Alfa Tour Košice.

1998
- Oznámila ukončenie činnosti cestovná kancelária CK Pasha Tour.

- Ukončila svoju činnosť cestovná kancelária CK Požgay Tour.

7. júla 1997
- Skrachovala cestovná kancelária CK Travela