Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Cestujúcich autobusmi pribúda, najmä na zahraničných spojoch

Na snímke interiér autobusu spoločnosti Regiojet počas tlačovej besedy pri príležitosti otvorenia novej autobusovej linky Banská Bystrica - Nitra - Bratislava. Banská Bystrica, 2. februára 2015. Foto: TASR

Minulý rok firma expandovala aj do vnútroštátnej dopravy v Nemecku, kde medzi Berlínom a Drážďanmi prepravila 25.000 ľudí. RegioJet má vo flotile celkovo 210 autobusov.

Praha 1. septembra (TASR) - Stávka na masívny rozvoj medzinárodných liniek sa autobusovému dopravcovi RegioJet začína vyplácať. Medziročne sa v nich počet pasažierov zvýšil o viac než tretinu. Vyplýva to z polročných výsledkov o prepravených cestujúcich, ktoré RegioJet dnes zverejnil. Informoval o tom server iDNES.cz.

Celkovo firma na všetkých linkách zviezla za 1. polrok 4,21 milióna pasažierov. Medziročne to znamená rast o 12 %. "V 1. polroku nám veľmi rýchlo pribúdali cestujúci najmä na medzinárodných linkách a v zahraničí. Získali sme nových klientov pre linku z Bratislavy do Viedne, ale napríklad aj pre tradičnú linku Praha - Berlín a späť, kde rast dosiahol takmer 22 %," povedala riaditeľka autobusovej dopravy RegioJet Ivana Kašická.

V dôsledku zahraničnej expanzie firma zmenila označenie svojich autobusov. Už nejazdí pod značkou Student Agency, ale medzinárodne zrozumiteľnejším názvom RegioJet.

Linkový autobus spoločnosti RegioJet
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Hlavný biznis v autobusoch má RegioJet stále v Česku, kde ale už na vnútroštátnych linkách výraznejší rast nezaznamenáva. Za 1. polrok prepravila firma 2,93 milióna cestujúcich, o 1,7 % viac, než za rovnaké obdobie minulého roka. Medzinárodné linky sa počtom cestujúcich priblížili k miliónu, na slovenských vnútroštátnych linkách prepravil dopravca 377.000 ľudí.

Minulý rok firma expandovala aj do vnútroštátnej dopravy v Nemecku, kde medzi Berlínom a Drážďanmi prepravila 25.000 ľudí. RegioJet má vo flotile celkovo 210 autobusov.