Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Uzatvorenie horského sedla Zbojská sa opäť odkladá

Doprava na ceste I. triedy číslo 72. je obmedzená, Slovenská správa ciest začala rekonštrukciu cesty medzi Tisovcom a sedlom Zbojská. Ako TASR informoval primátor Tisovca Peter Mináč, práce budú trvať dva roky, cestu však úplne uzatvárať nebudú. Tisovec, 16. júla 2013. Foto: TASR/Ján Siman

Ako pre TASR povedala hovorkyňa Slovenskej správy ciest, stále nie je dokončená obchádzková trasa pre viaceré výhrady ďalších zainteresovaných strán.

Tisovec 5. júla (TASR) - Úplne odstavenie dopravy cez horský priechod Zbojská medzi Tisovcom a Breznom sa opäť odkladá. Ako pre TASR povedala hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Zuzana Hromcová, stále nie je dokončená obchádzková trasa pre viaceré výhrady ďalších zainteresovaných strán.

Doprava medzi Tisovcom a Breznom mala byť odstavená od mája do októbra. Vyžadujú si to rekonštrukčné práce problematických úsekov. Neskôr sa termín uzávierky presunul na polovicu júna. "Už niekoľkokrát sa menil projekt obchádzkovej trasy, ktorá vedie od Pohronskej Polhory. Prechádza lesnou cestou, preto sme museli zapracovať viaceré pripomienky dotknutých strán. Odstavenie dopravy cez horské sedlo Zbojská bude možné až po dokončení obchádzkovej trasy a zatiaľ nie je stanovený ani presný termín," povedala Hromcová.

Cesta I/72 vznikla zmenou kvalifikácie ciest druhej triedy z Rimavskej Soboty do Tisovca a z Tisovca do Brezna ešte v roku 2008. Náročnú rekonštrukciu tak mohla prevziať Slovenská správa ciest a s prácami začali v júli minulého roka. Dopravné obmedzenia sú zatiaľ vyznačené dopravnými značkami a semaformi.

Pôvodne mala byť doprava medzi Tisovcom a Breznom presmerovaná obchádzkami, ktoré však cestovanie predlžovali o desiatky kilometrov. Samosprávy Tisovca, Pohronskej Polhory a Michalovej sa 31. októbra 2013 dohodli so štátnym podnikom Lesy SR na prenájme lesnej cesty, ktorá by sa dala použiť ako obchádzková trasa. Za šesťkilometrový úsek obchádzky zaplatia samosprávy symbolické jedno euro ročne.

Stavebné práce sú momentálne úplne pozastavené. Vykonávajú sa len nevyhnutné činnosti. Naplno budú pokračovať až po odstavení dopravy. Podľa zmluvy bude oprava stáť vyše 16,5 milióna eur. V cene ale pôvodne nebola započítaná úprava obchádzkovej trasy.

Realizátorom stavebných prác je združenie spoločností Doprastav, a.s., Bratislava a Stavby mostov Slovakia, a.s., Banská Bystrica. V regióne je to momentálne najzložitejšia oprava cesty a celý projekt je spolufinancovaný cez Operačný program Doprava z prostriedkov Európskej únie.