Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Do leta sa na Slovensku zmodernizuje 376 km ciest prvej triedy

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Pribudnú aj zvodidlá a snehové koly, dopravné zrkadlá alebo plašiče zveri.

Bratislava 8. marca (TASR) - Do leta tohto roku bude na Slovensku zrekonštruovaných celkovo približne 376 kilometrov (km) ciest I. triedy. Zabezpečia to podľa ministerstva dopravy viaceré projekty modernizácie a obnovy týchto ciest, ktoré sa zafinancujú z eurofondov a štátneho rozpočtu.

Cez projekt Eliminácie bezpečnostných rizík na cestách I. triedy sa v Prešovskom a Košickom kraji zmodernizuje 44 úsekov v celkovej dĺžke 189 km. Projekt je financovaný prostredníctvom eurofondov z Operačného programu Doprava a obnovu zabezpečí Slovenská správa ciest (SSC).

Podobný projekt prebieha aj v Trnavskom a Nitrianskom kraji, kde sa zmodernizuje 30 nehodových úsekov. "Obnova najkritickejších častí hlavných ciest na západnom Slovensku v celkovej dĺžke 143 km bude ukončená na jar tohto roku," doplnil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

V Banskobystrickom kraji v súčasnosti rekonštruuje SSC jedenásť kritických úsekov v dĺžke 43 km. Práce financuje zo štátneho rozpočtu.

Pri modernizácií ciest sa na zvýšenie bezpečnosti na hlavných cestách popri výmene povrchu osadí aj nové vodorovné značenie z plastu či merače rýchlosti a teplôt. Pribudnú aj zvodidlá a snehové koly, dopravné zrkadlá alebo plašiče zveri.