Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

CEWEP: Časť ruského plynu je možné nahradiť spaľovaním odpadu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovensko podľa Halásza za posledných 20 rokov vyhodilo 25 miliónov ton komunálneho odpadu vhodného na energetické využitie na skládky.

Bratislava 24. marca (TASR) - Konfederácia európskych zariadení na energetické využitie odpadu (CEWEP) vidí v zariadení na energetické využitie odpadu (ZEVO) jeden z pilierov pre zvýšenie sebestačnosti a získanie nezávislosti Európy od dovozu fosílnych palív. Európske ZEVO vyrobia energiu, ktorá zodpovedá takmer desiatim percentám energie z ruského zemného plynu pre EÚ, upozornil vo štvrtok viceprezident CEWEP Ladislav Halász.

"Teplo zo ZEVO, ako lokálneho energetického zdroja, využívajú na Slovensku zatiaľ iba Košice. Košické zariadenie dodáva v meste teplo pre cca 2400 domácností a cieľom je objem dodávok v priebehu pár rokov navýšiť štvornásobne," uviedol Halász. Bratislavská spaľovňa sa podľa neho na tento krok tiež pripravuje.

Slovensko podľa Halásza za posledných 20 rokov vyhodilo 25 miliónov ton komunálneho odpadu vhodného na energetické využitie na skládky. "Kroky EK, vrátane programu RePowerEU dávajú nádej, že takéto plytvanie bude minulosťou a že Slovensko výstavbou moderných ZEVO prispeje k dosiahnutiu svojej energetickej sebestačnosti. Je veľká škoda, že domáci nerecyklovateľný odpad ako lacné palivo na výrobu elektriny a tepla nevieme na Slovensku využiť vo väčšom rozsahu," dodal Halász.

Energia vyrábaná zariadeniami ZEVO pochádza z komunálneho a priemyselného odpadu, ktorý nie je vhodný na recykláciu. Množstvo primárnej energie vyrobenej v európskych ZEVO v roku 2019 bolo ekvivalentné 13,8 miliardy kubických metrov zemného plynu. Toto množstvo sa blíži k takmer k desiatim percentám dovozu zemného plynu do EÚ z Ruska.