Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Cez víkend sa na trati Bratislava–Komárno mení dopravca

Ilustračné foto. Foto: TASR - KR PZ v Bratislave

V súčasnosti je už vyhlásená súťaž na prevádzkovateľa na trati Bratislava – Komárno, ktorý ju bude obsluhovať od roku 2023 nasledujúce desaťročie. RegioJet sa na výberovom konaní zúčastní.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Na trati Bratislava – Komárno sa tento víkend mení dopravca. RegioJet ukončí prevádzku na trase v sobotu. Od nedele dopravu na tejto linke zabezpečí Železničná spoločnosť Slovensko v spolupráci s rakúskymi ÖBB.

Za necelých deväť rokov prevádzky prepravili vlaky RegioJet na trase Bratislava – Dunajská Streda – Komárno a späť približne 25 miliónov cestujúcich.

„Slovensko sa v roku 2012 stalo prvou krajinou v strednej Európe, v ktorej v takej miere zabezpečoval na objednávku štátu základnú dopravnú obslužnosť neštátny dopravca," skonštatoval hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj s tým, že po príchode tohto dopravcu sa ročný počet prepravených cestujúcich od roku 2011 zvýšil až na štvor- až päťnásobok.

Posledným vlakom RegioJet na trase Bratislava – Komárno bude v sobotu spoj s odchodom z Bratislavy o 23:05 a príchodom do Dunajskej Stredy o 0:07 po polnoci. Cestovné lístky, ktoré majú cestujúci kúpené u dopravcu RegioJet a majú platnosť aj po 13. decembri, zostávajú na základe dohody oboch dopravcov aj naďalej v platnosti. Cestujúci ich tak môžu bez akýchkoľvek zmien ďalej využívať.

„RegioJet tiež bezplatne odovzdá do majetku manažéra infraštruktúry ŽSR parkovisko P+R v Kvetoslavove a Dunajskej Strede a päť kusov prístreškov na zastávkach," dodal Ondrůj.

Zároveň poznamenal, že dopravca zostáva na Slovensku aktívny v diaľkovej medzinárodnej a vnútroštátnej doprave na trasách Košice – Žilina – Praha a späť a Žilina – Bratislava – Praha a späť. Tieto spoje prevádzkuje bez dotácie štátu a chce ich aj naďalej v budúcnosti rozvíjať. V lete bude RegioJet opäť spájať vlakmi Slovensko s jadranským pobrežím v Chorvátsku.

V súčasnosti je už vyhlásená súťaž na prevádzkovateľa na trati Bratislava – Komárno, ktorý ju bude obsluhovať od roku 2023 nasledujúce desaťročie. RegioJet avizoval, že sa tiež zúčastní na výberovom konaní.

Ministerstvo dopravy tvrdí, že spojenie dvoch národných dopravcov prinesie predovšetkým vyššiu kvalitu cestovania za nižšiu cenu.