Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

ČEZ zrušil medzinárodný tender na rozšírenie elektrárne Temelín

Česká jadrová elektráreň Temelín Foto: TASR/AP

Plánovaná dostavba 3. a 4. bloku Temelína bola najväčším tendrom v dejinách nielen ČEZ, ale aj ČR.

Praha 10. apríla (TASR) - České energetické závody (ČEZ) zrušili dnes veľký tender na rozšírenie jadrovej elektrárne (JE) Temelín o dva nové bloky, ktorého víťaz mal byť - po odložení v dôsledku vnútropolitického vývoja - známy najskôr v priebehu jesene. Informovala o tom dnes spravodajská televízia ČT24 a ďalšie české elektronické médiá.

O výstavbu nových blokov JE Temelín sa uchádzali americko-japonský Westinghouse a rusko-české konzorcium MIR 1200, pôvodne aj francúzska spoločnosť Areva, ktorú však už skôr z verejnej súťaže vylúčili pre nesplnenie podmienok.

Plánovaná dostavba 3. a 4. bloku Temelína bola najväčším tendrom v dejinách nielen ČEZ, ale aj ČR. Jej odhadovaná hodnota činila 200-300 miliárd korún s istotou práce na ďalšie desaťročie. S výstavbou blokov sa malo začať v roku 2016, s jej ukončením sa rátalo najneskôr v roku 2025. Posun termínov však nebol vylúčený aj vzhľadom na vlaňajší pád vlády ČR a predčasné voľby v krajine.

K zrušeniu tendra, o ktorom boli už informovaní všetci uchádzači, došlo iba deň po tom, čo česká vláda odmietla v stredu poskytnúť štátne záruky na rozvoj jadrovej energetiky.

ČEZ v zdôvodnení postupu uviedol, že ho k nemu viedla zmena situácie v energetickej oblasti v uplynulých piatich rokoch, teda od čias, keď došlo k vypísaniu predmetnej súťaže.

Kým vtedy odborníci predpokladali, že ČR bude mať v roku 2015 nedostatok elektrickej energie, súčasné aktualizované prepočty odhadujú možné vyššie potreby krajiny až v roku 2035, analyzovali znalci pomerov.

"Kým pôvodne bol projekt, vzhľadom k trhovej cene elektrickej energie a ďalším faktorom, plne ekonomicky návratný, dnes sú ohrozené všetky investície do zdrojov elektrickej energie, ktorých výnosy závisia od predaja elektriny na voľnom trhu," upozornil v zdôvodnení rozhodnutia aj generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš. Podľa jeho slov to však neznamená koniec výstavby jadrových elektrární v ČR. Je však zrejmé, že na zaistenie ďalšieho rozvoja jadrovej energetiky bude v budúcnosti potrebné úzko spolupracovať so štátom, dodal.

Burza reagovala na rozhodnutie zvýšením hodnoty akcií ČEZ. Zrušenie je aj dobrou správou pre väčšinu českých daňových poplatníkov, menej však už pre občanov Temelína a okolia, ktorí dúfali v množstvo pracovných príležitostí. Tie sa teraz rozplynuli a regiónu hrozí zvýšená miera nezamestnanosti.

Rakúsko prijalo rozhodnutie o zrušení tendra na dostavbu JE Temelín s radosťou

Rozhodnutie zrušiť medzinárodný tender na dostavbu českej jadrovej elektrárne (JE) Temelín privítali dnes v susednom Rakúsku s radosťou, informuje tlačová agentúra APA.

Minister životného prostredia alpskej republiky, nominant ľudovcov z ÖVP Andrä Rupprechter hovoril o "dôležitom etapovom víťazstve", pozitívne však reagovali aj sociálni demokrati z SPÖ, ktorí spomínali "dôvod na radosť pre všetkých odporcov jadrovej energie" či Zelení, ktorí dokonca zablahoželali českému premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi k neposkytnutiu štátnych garancií pre tento projekt.

Medzinárodná ochranárska organizácia Greenpeace v reakcii spomína "historický míľnik", píše o rozhodnutí, ktoré bude mať veľké dopady na budúcnosť jadrovej energie na starom kontinente.

Zdržanlivejší boli iba rakúski slobodní z populistickej FPÖ, ktorí varovali pred "predčasným nadšením" a upozorňovali, že o "minimálnom etapovom víťazstve možno hovoriť v najlepšom prípade na veľmi dlhej ceste".