Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ch. Lagardová: ECB bude naďalej pokračovať v boji proti inflácii

Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Poukázala najmä na vysokú jadrovú infláciu.

Frankfurt nad Mohanom 16. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) bude pokračovať vo svojej kľúčovej úlohe boja proti vysokej inflácii, ktorú aj naďalej chce dostať na úroveň inflačného cieľa 2 %. Uviedla to vo štvrtok po rozhodnutí ECB zvýšiť úrokové sadzby o 50 bázických bodov šéfka ECB Christine Lagardová. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Od svojho záväzku bojovať s infláciou nemienime ustúpiť a sme odhodlaní dostať infláciu v strednodobom horizonte späť na úroveň 2-percentného inflačného cieľa. O tom netreba pochybovať, v tom centrálna banka svoje rozhodnutie nemení," povedala Lagardová. Dodala však, že o tempe, v akom bude ECB v boji proti inflácii postupovať, rozhodnú vždy dostupné ekonomické údaje.

Poukázala najmä na vysokú jadrovú infláciu. Ako dodala, rastúce mzdy a klesajúce ceny energií čiastočne vymažú pokles kúpnej sily, s čím v dôsledku vysokej inflácie zápasia v súčasnosti mnohé domácnosti. Na druhej strane, takýto vývoj bude tlačiť výdavky spotrebiteľov opäť nahor.

Čo sa týka momentálneho napätia na trhu, ktoré vyvolal pád dvoch bánk v USA a problémy švajčiarskej Credit Suisse, Lagardová uviedla, že ECB vývoj dôsledne monitoruje. Ako povedala, banka je pripravená reagovať na situáciu podľa potreby s cieľom udržať cenovú a finančnú stabilitu v menovej únii.