Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ch. Lagardová: Európska centrálna banka v budúcom roku nezvýši sadzby

Na archívnej snímke z 28. októbra 2021 šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová. Foto: TASR/AP

Lagardová tiež zdôraznila, že ECB bude naďalej využívať núdzové nákupy aktív, aby udržala náklady na obsluhu dlhu nízko.

Lisabon/Frankfurt nad Mohanom 3. novembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) neplánuje v dohľadnom čase zvyšovať úrokové sadzby, uviedla jej šéfka Christine Lagardová.

Je veľmi nepravdepodobné, že ECB v roku 2022 zvýši sadzby, povedala Lagardová v prejave v Lisabone. Vysoké tempo rastu spotrebiteľských cien je podľa nej prechodné a strednodobé inflačné vyhliadky sú utlmené.

"V našom smerovaní očakávaní týkajúcich sa vývoja úrokových sadzieb sme jasne vymenovali tri podmienky, ktoré musia byť splnené, než sadzby začnú rásť," uviedla Lagardová. "Aj napriek aktuálnemu výraznému zrýchleniu inflácie zostávajú strednodobé inflačné vyhliadky utlmené, a preto je veľmi nepravdepodobné, že všetky tieto tri podmienky budú na budúci rok splnené."

Trh doteraz počítal s tým, že ECB by mohla začať zvyšovať sadzby už v októbri budúceho roka.

"Trhové úrokové sadzby sa v uplynulých týždňoch zvýšili, predovšetkým z dôvodu nárastu neistoty na trhu týkajúcej sa inflačných vyhliadok," uviedla šéfka ECB.

Lagardová tiež zdôraznila, že ECB bude naďalej využívať núdzové nákupy aktív, aby udržala náklady na obsluhu dlhu nízko. "Neprimerané sprísnenie podmienok financovania nie je žiaduce v situácii, keď kúpnu silu znižujú vysoké účty za energie a palivá, a znamenalo by neželané pribrzdenie zotavovania."