Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ch. Lagardová: Zotavovanie ekonomiky eurozóny je stále veľmi krehké

Christine Lagardová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V ECB sa už začalo diskutovať o tom, kedy by sa mohlo pristúpiť k ukončeniu protipandemického programu PEPP, ktorý do finančného systému nalial od začiatku pandémie viac než 1 bilión eur.

Frankfurt nad Mohanom 2. júla (TASR) - Ekonomika eurozóny sa začína zotavovať z prepadu spôsobeného pandémiou, zotavovanie je však naďalej veľmi krehké. Povedala to šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová.

V ECB sa už začalo diskutovať o tom, kedy by sa mohlo pristúpiť k ukončeniu protipandemického programu PEPP, ktorý do finančného systému nalial od začiatku pandémie viac než 1 bilión eur. Lagardová však uviedla, že takýto krok v najbližšom období neplánuje.

"Dohodli sme sa, že program PEPP zostane v platnosti minimálne do marca 2022, v každom prípade dovtedy, dokiaľ neusúdime, že kríza spojená s pandémiou nového koronavírusu nie je za nami," povedala Lagardová v rozhovore pre francúzsky denník La Provence. "Aj keď zotavovanie ekonomiky eurozóny sa začína rozbiehať, stále zostáva krehké," dodala.

Guvernéri nemeckej a rakúskej centrálnej banky Jens Weidmann a Robert Holzmann ako prví zástupcovia ECB začali v pondelok (28. 6.) diskutovať o ukončení programu vzhľadom na to, že ekonomika sa postupne zotavuje. V rovnaký deň však Fabio Panetta, člen Výkonnej rady ECB, varoval pred príliš skorým ukončením podpory ekonomike, keďže pandémia ešte neskončila.