Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Ch. Waller: Nastavenie menovej politiky smeruje k inflačnému cieľu

Na archívnej snímke pečať Rady guvernérov Americkej centrálnej banky (Fed). Foto: TASR/AP

Fed na ostatnom zasadnutí na prelome októbra a novembra ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú.

Washington 28. novembra (TASR) - Predstaviteľ americkej centrálnej banky (Fed) Christopher Waller "je stále viac presvedčený," že súčasné nastavenie úrokových sadzieb umožní dostať infláciu na úroveň inflačného cieľa. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Som stále viac presvedčený, že menová politika Fedu je v dobrej pozícii na spomalenie ekonomiky a návrat inflácie späť k 2 %," povedal Waller na pôde inštitútu Anerican Enterprise Institute. Dodal síce, že inflácia je ešte stále dosť vysoká a zatiaľ je skoro na vyjadrenia, či sa jej spomaľovanie udrží, avšak predchádzajúce vyjadrenia Wallera, ktorý patrí v rámci Fedu k "jastrabom," naznačili postupné ukončovanie cyklu sprísňovania menovej politiky. Podmienkou však je, že nasledujúce ekonomické ukazovatele nebudú nepríjemným prekvapením.

Fed na ostatnom zasadnutí na prelome októbra a novembra ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú. Zostala tak v rozmedzí od 5,25 % do 5,5 %. Analytici sú si teraz "takmer istí," že menový výbor centrálnej banky ponechá sadzby na rovnakej úrovni aj na nasledujúcom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 12. a 13. decembra.

Veľa napovedia údaje o inflácii, ktoré budú zverejnené vo štvrtok 30. novembra. Centrálna banka bude mať pred zasadnutím k dispozícii aj ďalšie údaje, vrátane tých o vývoji na pracovnom trhu.