Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Chemické a farmaceutické odvetvie v Nemecku očakáva ďalší ťažký rok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tretí najväčší sektor nemeckého priemyslu po automobilovom a strojárskom odvetví v uplynulom roku pociťoval dosahy rastúcich cien energií, osobitne plynu.

Frankfurt nad Mohanom 9. marca (TASR) - Chemický a farmaceutický priemysel v Nemecku sa po ťažkom roku 2022 pripravuje na ďalší hlboký prepad produkcie. Zväz nemeckého chemického priemyslu (VCI) vo štvrtok uviedol, že výroba v roku 2023 pravdepodobne klesne o 5 % a tržby o zhruba 7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Samotnému chemickému odvetviu bez zohľadnenia farmácie VCI prognózuje ešte strmší prepad. Produkcia by mala klesnúť o 8 % a tržby o 10 %.

Tretí najväčší sektor nemeckého priemyslu po automobilovom a strojárskom odvetví v uplynulom roku pociťoval dosahy rastúcich cien energií, osobitne plynu. Chemický a farmaceutický priemysel vlani evidoval pokles produkcie o 6,6 %. Objem výroby v samotnom chemickom odvetví bol pritom nižší až o takmer 12 %, uviedlo ďalej VCI. Celkový obrat v sektore sa však vďaka prudkému nárastu cien zvýšil o takmer 17 % na rekordných 265 miliárd eur.