Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Chesapeake Energy kúpi Southwestern, bude jednotkou na trhu s plynom

Ilustračná fotka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Transakcia je vo výške vyše 7 miliárd USD.

Houston 11. januára (TASR) - Americký energetický koncern Chesapeake Energy kúpi konkurenčnú spoločnosť Southwestern Energy za viac než 7 miliárd USD. Transakcia tak z dvojky na americkom trhu s plynom urobí najväčšieho producenta tejto komodity v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

Firma Chesapeake Energy vo štvrtok oznámila, že prevezme menšieho rivala Southwestern Energy za 7,4 miliardy USD (6,76 miliardy eur) formou výmeny akcií. Kontrakt by sa mal dokončiť v 2. štvrťroku tohto roka.

Krok Chesapeake tak rozširuje sériu miliardových fúzií a akvizícií, ktoré boli v poslednom čase zaznamenané v americkom energetickom sektore. Patrí k nim akvizícia firmy Pioneer Natural Resources spoločnosťou Exxon Mobil v hodnote takmer 60 miliárd USD či dohoda o prevzatí ropnej firmy Hess konkurenčnou spoločnosťou Chevron. Tá za Hess ponúkla 53 miliárd USD.

Očakáva sa, že ceny plynu v Spojených štátoch pôjdu nahor. Tieto odhady analytikov podporuje výrazný rast exportu suroviny z USA v poslednom období. V minulom roku trh s plynom nepriaznivo ovplyvňovala kombinácia viacerých faktorov - rekordná produkcia plynu v USA, zároveň vysoké zásoby a mierna zima, ktorá dopyt po surovine znižovala.

(1 EUR = 1,0946 USD)