Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Chorvátske banky hlásia úspešný prechod na euro

Na archívnej snímke sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Úspešný prechod na euro ohlásili najväčšia banka v krajine Zagrebačka Banka, Chorvátska poštová banka (HPB), Privredna Banka Zagreb (PBZ), Erste Bank, Raiffeisen Bank a OTP.

Záhreb 2. januára (TASR) - Najväčšie banky v Chorvátsku v pondelok informovali o úspešnom prechode na spoločnú európsku menu euro a dostupnosti všetkých bankových služieb pre klientov. Niektoré banky však pritom uviedli, že ich kancelárie budú v pondelok otvorené až poobede. TASR správu prevzala z agentúry Hina.

Úspešný prechod na euro ohlásili najväčšia banka v krajine Zagrebačka Banka, Chorvátska poštová banka (HPB), Privredna Banka Zagreb (PBZ), Erste Bank, Raiffeisen Bank a OTP.

Chorvátska banková asociácia (HUB), ktorá združuje 19 popredných bánk v krajine, potvrdila úspešný prechod svojich členov na euro.

Peniaze na účtoch občanov a právnických osôb, ako aj pôžičky sa automaticky premieňali z kún na eurá pevnou sadzbou stanovenou zákonom, uviedla asociácia s tým, že softvér približne 2700 bankomatov bol upravený a bola do nich dodaná hotovosť v eurobankovkách.

Najneskôr do 15. januára bude upravených a funkčných celkovo približne 4000 bankomatov, dovtedy sa nebude účtovať poplatok za výber hotovosti zo žiadneho z bankomatov.

Podľa HUB v súlade s rozhodnutím chorvátskej národnej banky (HNB) budú bankomaty v období do 1. apríla vydávať väčšinou bankovky v hodnote 10 a 20 eur, aby občanom poskytli peniaze menšej hodnoty v počiatočnej fáze používania novej meny.

Okrem toho budú technicky prispôsobené bankomaty vydávať aj bankovky v hodnote 50 eur pod podmienkou, že sumy do alebo vo výške 100 eur budú vždy vydávané v bankovkách 10 alebo 20 eurových.

Bankomaty začnú od 1. apríla postupne vydávať aj bankovky inej hodnoty v závislosti od odhadov bánk a obchodnej politiky, uviedla asociácia HUB.

Banky, Finančná agentúra a Chorvátska pošta budú počas celého roka 2023 bezplatne vymieňať kuny za eurá.