Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Chorvátsko má podľa rozhodnutia tribunálu zaplatiť MOL-u 235 mil. USD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozsudok stanovuje, že Chorvátsko má spoločnosti MOL zaplatiť úroky a uhradiť značnú časť jej nákladov na arbitráž.

Bratislava 7. júla (TASR) - Medzinárodné centrum pre riešenie investičných sporov (ICSID) – rozhodcovský tribunál Svetovej banky vydalo rozhodnutie v spore medzi maďarskou petrochemickou spoločnosťou MOL a Chorvátskou republikou. Rozhodcovský tribunál priznal spoločnosti MOL viac ako 235 miliónov USD (230,9 milióna eur) vrátane úrokov z omeškania. Vo štvrtok o tom informovala spoločnosť MOL.

MOL napadol chorvátsku vládu na ICSID pre ochranu záujmov v chorvátskej ropnej spoločnosti INA koncom roka 2013. Chorvátska vláda od roku 2011 spochybňovala zmluvu o odpredaji podielu INA maďarskému MOL-u. Dôvodom malo byť, že expremiér Ivo Sanader údajne prijal od maďarského ropného koncernu MOL desať miliónov eur výmenou za to, že mu umožnil získať väčšinové práva v chorvátskej ropnej spoločnosti INA.

Chorvátsky najvyšší súd potvrdil v októbri minulého roka rozsudok prvostupňového súdu, ktorý šéfovi MOL-u Zsoltu Hernádimu uložil za dávanie úplatku dvojročný trest. MOL na základe rozhodnutia ICSID tvrdí, že Hernádi bol zbavený obvinenia z korupcie.

V rozhodnutí ICSID sa konštatovalo, že chorvátska vláda neprevzala biznis s plynom (PP) spoločnosti INA napriek zmluvnému záväzku, čím spôsobila spoločnosti INA, a tým nepriamo aj spoločnosti MOL, škodu vo výške 167,84 milióna USD. Podľa ICSID Chorvátsko spôsobilo spoločnosti MOL ďalšiu škodu tým, že si vynútilo predaj uskladneného plynu, za čo spoločnosti MOL priznal 16,1 milióna USD.

Rozsudok stanovuje, že Chorvátsko má spoločnosti MOL zaplatiť úroky a uhradiť značnú časť jej nákladov na arbitráž. Celková suma náhrady škody priznaná spoločnosti MOL je takmer 236 miliónov USD vrátane úrokov z omeškania.



(1 EUR = 1,0177 USD)