Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Chorvátsko napriek kríze pokračuje v prípravách na vstup do eurozóny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vlani v júli Záhreb podal žiadosť na vstup do systému ERM-2. Systém predstavuje prvú etapu na vstup do eurozóny.

Záhreb 31. marca (TASR) - Chorvátsko bude aj naďalej pokračovať vo svojich plánoch na prijatie eura napriek ekonomickým problémom, ktoré mu spôsobila pandémia nového koronavírusu. Uviedla to v utorok pre agentúru Reuters chorvátska centrálna banka.

Vlani v júli Záhreb podal žiadosť na vstup do systému ERM-2. Systém predstavuje prvú etapu na vstup do eurozóny, prijatie do ERM-2 je však podmienené viacerými reformami, ku ktorým sa Chorvátsko zaviazalo. Do ERM-2 by Chorvátsko malo vstúpiť v lete tohto roka a po dvoch rokoch, počas ktorých musí v systéme zotrvať, by mohlo vstúpiť do eurozóny.

"Naše plány, čo sa týka ERM-2, sa napriek súčasnej kríze nemenia a všetky záväzky sme pripravení splniť. V tomto kontexte je vstup Chorvátska do systému ERM-2 v 2. polroku tohto roka veľmi reálny," uviedla centrálna banka pre Reuters.

Ani Chorvátsko sa nevyhlo dôsledkom šíriaceho sa nového koronavírusu. Záhreb zatiaľ potvrdil približne 790 infikovaných a šesť úmrtí. Vláda obmedzila voľný pohyb obyvateľstva a oznámila viacero opatrení na podporu ekonomiky. K nim patrí odklad platieb daní na tri mesiace a systém, v rámci ktorého štát bude platiť minimálnu mzdu zamestnancom podnikov zasiahnutých krízou.

Ani ďalšie zhoršenie situácie podľa centrálnej banky nezmierni úsilie Chorvátska v prípravách na vstup do systému ERM-2. "Zhoršenie makroekonomickej situácie nebude mať vplyv na naše úsilie vstúpiť do ERM-2. Momentálne však nevieme odhadnúť, či sa Chorvátsku podarí následne splniť všetky kritériá (na vstup do eurozóny)," dodala centrálna banka. K nim patrí napríklad dlh krajiny maximálne 60 % hrubého domáceho produktu (HDP) a rozpočtový deficit maximálne na úrovni 3 % HDP.