Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Chovanec: Ďalší balíček má pomôcť novej vláde s opatreniami pre firmy

Na snímke štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec. Foto: TASR

Rezort hospodárstva predstavil zatiaľ tri antibyrokratické balíčky opatrení. Ďalší by mal byť podľa slov Chovanca predstavený počas hodnotenia plnenia tých doterajších.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pripravuje tzv. tvrdý balíček opatrení, ktorý by mal pomôcť firmám na Slovensku a mal by byť akýmsi návodom pre novú vládu, ktorá vzíde z parlamentných volieb. Uviedol to v utorok na piatom ročníku Business Service Center Conference štátny tajomník MH SR Rastislav Chovanec.

Rezort hospodárstva predstavil zatiaľ tri antibyrokratické balíčky opatrení. Ďalší by mal byť podľa slov Chovanca predstavený počas hodnotenia plnenia tých doterajších. "Predstavíme ho s vyhodnotením prvých troch balíčkov, aby bolo vidno, ktorý rezort mal problém s akým opatrením. Bude to v podstatne návod pre novú vládu, aby si dokázala veľmi rýchlo osvojiť tieto návrhy," priblížil Chovanec.

Zároveň uviedol, že všetky opatrenia z balíčkov majú svoje termíny plnenia. "Tie sú v 80 % naviazané na zmenu zákona. Možno sa zdá, že to trvá trošku dlhšie od momentu, keď ho predstavíme, schválime a keď opatrenia prídu do života. Bude nejaká doba, dokedy budú dobiehať tie dobré veci, na ktorých sme sa zhodli a ktoré sme dokázali presadiť s inými rezortmi. Benefity budú od januára budúceho roka určite však hmatateľnejšie," tvrdí Chovanec.

Tiež vyčíslil, že ministerstvo dostalo viac 250 podnetov od všetkých zamestnávateľských združení. "Zatiaľ máme asi 30 dohodnutých s inými rezortmi, že sú akceptovateľné," vyčíslil Chovanec.

Zároveň avizoval, že na základe údajov Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu je na Slovensku rozpracovaných päť investičných projektov, ktoré by mohli priniesť prácu pre 1200 ľudí v oblasti centier podnikových služieb. Nádej však vkladá do etablovaných centier, že budú schopné prijímať nové úlohy od materských spoločností a zvyšovať kvalitu služieb.

"Najviac sa teším, že centrá sa dokázali pretransformovať. Sú to miesta, ktoré dokážu ponúkať svetové služby pre svojich zákazníkov a materskú spoločnosť. Slovenskí zamestnanci sú schopní učiť sa nové aj komplikovanejšie úlohy," podotkol Chovanec s tým, že centrá podnikových služieb podľa neho zvládnu prípadnú krízu aj nástup štvrtej priemyselnej revolúcie.

"Po piatich rokoch môžeme bilancovať, že sa naplnili naše očakávania rastov. Aj keď tento rok bol rast jednopercentný, stále je možno ešte väčší ako v iných odvetviach. Tento sektor má svoje nezastupiteľné miesto a popri silnom pilieri priemyslu by mal byť tým, na ktorý sa bude slovenská ekonomika upínať v budúcich rokoch," dodal Chovanec.