Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Chovatelia v ťažkostiach. Aký je stav živočíšnej výroby na Slovensku?

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriána Hudecová

Od mliečnej krízy v roku 2009 ukončilo svoje pôsobenie v sektore vyše 200 chovateľov.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Živočíšna výroba na Slovensku dlhodobo klesá, čo súvisí s ekonomickými podmienkami, hlavne s jej vyššou nákladovosťou. "Pokles produkcie je úzko spojený s poklesom počtov hospodárskych zvierat, ale aj dovozom hotových výrobkov," uviedol pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala.

"V súčasnosti sa na Slovensku chová 199.000 kráv, oproti roku 2004 ich počet klesol o 33.000. Dojnice pritom tvoria 73 % z celkového počtu kráv. V roku 2014 bol priemerný počet dojníc na úrovni 145.900 kusov, čo v porovnaní s rokom 2004 predstavuje pokles o 57.000, teda až o 28 %. Hlavné príčiny tohto poklesu treba hľadať v nestabilnej situácii mliečneho sektora v SR, ale aj v celej EÚ." spresnil.

Od mliečnej krízy v roku 2009 podľa Hajnalu ukončilo svoje pôsobenie v sektore vyše 200 chovateľov. "V súčasnosti máme v SR približne 535 chovateľov s potvrdenou produkciu mlieka. Všetci títo chovatelia čelia v poslednom roku prudkému poklesu cien za surové kravské mlieko, ktorý ich stavia do ťažkej situácie. Rentabilita chovov je na takejto úrovni nákupných cien minimálna, ak nie negatívna. Z tohto dôvodu je nevyhnutné stabilizovať sektor mlieka v čo najkratšom časovom horizonte," zdôraznil.

Upozornil zároveň, že SR využije možnosti poskytnúť 100-% navýšenie mimoriadnej pomoci z EÚ pre sektor mlieka a sektor bravčového mäsa. "K pôvodným 2,46 milióna eur, ktoré dá EÚ na pomoc živočíšnej výroby pre SR, sa poskytne ďalších 2,46 milióna eur z národných zdrojov. Celková mimoriadna podpora pre sektor živočíšnej výroby bude teda predstavovať 4,92 milióna eur. Poskytne sa každému chovateľovi, ktorý o podporu požiada a splní podmienky jej poskytnutia podľa výzvy Pôdohospodárskej platobnej agentúry," doplnil.  

Okrem tejto mimoriadnej podpory majú podľa Hajnalu prvovýrobcovia aj spracovatelia mlieka možnosť využiť systémy verejnej intervencie a súkromného skladovania masla a sušeného odstredeného mlieka, ako aj po novom, od 16. októbra 2015, všetkých druhov skladovateľných syrov.

Pripomenul, že v súčasnosti sa nákupná cena mlieka v SR pohybuje na úrovni 0,25 až 0,28 eura/kg, s vnútroštátnym septembrovým priemerom na úrovni 0,2663 eura/kg, čo predstavuje 19-% medziročný pokles priemerných nákupných cien.