Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Chovatelia ošípaných požadujú na stabilizáciu situácie 15 mil. eur

Ošípané, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Táto čiastka pomôže podľa nich vyriešiť momentálnu situáciu na akútnu záchranu chovov ošípaných a zabezpečí v budúcnosti dostatok bravčového mäsa pre slovenských spotrebiteľov.

Bratislava 30. júna (TASR) - Slovenský chovatelia ošípaných požadujú na stabilizáciu nepriaznivej situácie od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sumu 15 miliónov eur. Uviedli to v spoločnom stanovisku Julián Škerlík, predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku (ZCHOS) a Peter Polák, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO).

Táto čiastka pomôže podľa nich vyriešiť momentálnu situáciu na akútnu záchranu chovov ošípaných a zabezpečí v budúcnosti dostatok bravčového mäsa pre slovenských spotrebiteľov. "Zároveň žiadame dialóg s predstaviteľmi vlády a rezortu, pretože štátna pomoc je minimálna. Dotácie od štátu sú smiešne v porovnaní s podporou chovateľov v iných krajinách. Spoločne musíme doriešiť systematickú podporu pre chovateľov, bitúnky a aj spracovateľov a zabezpečiť odbyt na domácom trhu. V súčasnosti viac ako polovica produkcie bravčového mäsa pre vyššie ceny končí v zahraničí," zdôraznili.

Podčiarkli, že chovatelia ošípaných na Slovensku sa ocitli v kritickej situácii, ktorá môže vyústiť až do vážneho nedostatku bravčového mäsa na domácom trhu. Upozorňujú tiež, že stavy ošípaných na Slovensku nebezpečne klesajú a krajina stráca sebestačnosť. Sebestačnosť sa podľa nich v roku 2022 znížila na 27 % oproti 90 % evidovanej v roku 2002.

Dodali, že extrémne nepriaznivú situáciu spôsobili zvýšené ceny energií, kŕmnych zmesí, pohonných látok, ale predovšetkým obilia. Cena obilia sa zvýšila zo 150 eur na 350 eur za tonu.