Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Chovatelia rýb spustili petíciu za zachovanie predaja živých rýb

Rybári triedia vylovené ryby - väčšinou kapre, počas výlovu Horušického rybníka neďaleko Veselí nad Lužnicí v južných Čechách 24. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Združenie chovateľov rýb na Slovensku je profesijné združenie, ktoré združuje väčšinu chovateľov rýb v SR produkujúcich viac ako 95 % všetkých rýb na Slovensku.

Ivanka pri Dunaji 8. decembra (TASR) - Pokračovanie v tradícii predaja rýb v predvianočnom období v súlade s platnou legislatívou je hlavným cieľom petície za zachovanie tradičného predaja živých rýb. Informovalo o tom Združenie chovateľov rýb na Slovensku (ZCHRS) na sociálnej sieti.

"Žiadame o vyjadrenie podpory, aby sme mohli pokračovať v tradícii predaja rýb v predvianočnom období našim zákazníkom v súlade s platnou legislatívou v SR. Máme záujem, aby si zákazník mal právo vybrať, aký tovar chce kúpiť. Zásadne nesúhlasíme s činnosťami vyvíjanými aktivistami, ktorých výsledkom sú zákazy a obmedzenia pri predaji živých rýb v našich mestách a na predajných miestach. Ryby sú tradičnou potravinou Vianoc a žiadame, aby táto tradícia bola zachovaná aj pre budúce generácie," informuje ZCHRS.

ZCHRS zdôraznilo, že produkciou rýb zabezpečuje dostupnosť čerstvých zdravých potravín a zvyšuje potravinovú sebestačnosť a chovom rýb a starostlivosťou o rybníky sa podieľa na ochrane prírody, krajinotvorbe a racionálnom hospodárení s vodou.

"Chov rýb je súčasťou poľnohospodárskej prvovýroby, pri ktorej sú prírodné podmienky a zdroje využívané na produkciu zdravej živočíšnej bielkoviny, Snažíme sa zvyšovať tuzemskú spotrebu našich sladkovodných rýb. Tá je v dnešnej dobe jedna z najnižších zo všetkých krajín EÚ. Chováme kapry a ďalšie druhy rýb v súlade s prírodou, s minimálnou uhlíkovou stopou, čo často nie je možné povedať v prípade dovážaných mrazených rýb," zdôrazňuje združenie.

Združenie chovateľov rýb na Slovensku je profesijné združenie, ktoré združuje väčšinu chovateľov rýb v SR produkujúcich viac ako 95 % všetkých rýb na Slovensku.

Ako TASR informovali z komunikačného odboru rezortu pôdohospodárstva, téme sa minister Richard Takáč (Smer-SD) bude osobitne venovať budúci týždeň na tlačovej konferencii.