Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Chránená dielňa je v Knihárstve Hanzlík už osemnásty rok

V knihárstve pracujú zamestnanci s rôznymi druhmi postihnutia vo veku od 20 do 50 rokov.

Trnava 12. januára (TASR) – Trnavské Knihárstvo Hanzlík je chránenou dielňou už od roku 1995 a za ten čas ňou prešlo niekoľko desiatok zdravotne postihnutých mužov a žien, ktorí by si inak hľadali ťažko uplatnenie na trhu práce. V súčasnosti má deväť takýchto zamestnancov, pred hospodárskou krízou boli roky, keď ich bolo aj dvadsať.

V knihárstve pracujú zamestnanci s rôznymi druhmi postihnutia vo veku od 20 do 50 rokov. Majiteľ Mikuláš Hanzlík nemal problém ponúknuť tejto skupine ľudí pracovné miesta, pretože skúsenosti s nimi si do vlastnej firmy preniesol z predchádzajúceho pracoviska. "Keď skončili v Trnave po revolúcii Komunálne služby, začal som v roku 1992 tomto obore podnikať sám," povedal Hanzlík. "Ľudí s postihnutím zvykli už naši predchodcovia prijímať do profesií ako knihár či zlatník, pretože nie sú fyzicky náročné a vedia ich zvládnuť. Pre potreby nášho pracoviska je dôležité, aby mal zamestnanec v poriadku ruky, s ostatným si vieme poradiť," dodal.

O prácu v trnavskom knihárstve je záujem, mesačne sa v dielni hlásia o prácu dvaja – traja. Tí, čo odišli, si buď našli lepšie zamestnanie alebo sa im zhoršil zdravotný stav natoľko, že už pracovať nemohli. Všetci súčasní zamestnanci majú pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, pracovný čas však majú skrátený. "Pracujú iba do 11. hodiny, je to pre ich možnosti vyhovujúce," uviedol Hanzlík. Najdlhšie zamestnaným v dielni je Mário Pšenička, ktorý "ťahá" už štrnásty rok. "Som spokojný, je dobre, že tu môžem robiť. Môžem byť medzi ľuďmi a nemusím byť doma. Keď ma prepustili z predchádzajúcej roboty, tri roky som si nevedel nájsť prácu," povedal pre TASR.

Mikuláš Hanzlík si cení, že sú dobrý kolektív a ľudia držia spolu. "Sme na Slovensku malá rarita, takéto pracoviská teraz padajú na kolená. Fakt, že zamestnávame toľkých pracovníkov je aj vďaka dobrej spolupráci s trnavským úradom práce. Dostávame dotácie na chránenú dielňu a pomáhajú nám aj v legislatívnych záležitostiach. Nestavajú sa nám chrbtom," povedal Hanzlík. Majiteľa firmy trochu zneisťuje skutočnosť, že sa pripravuje nová právna úprava pre chránené dielne. "Nemáme dostatok informácií, čo bude vlastne obsahovať. Rozumiem tomu, že má byť prísnejší meter na takých, ktorí doteraz dokázali nonšalantne zneužívať štátne prostriedky pre chránené dielne. Ale myslím si, že by jednou ranou nemali byť postihnutí tí, ktorí poctivo v tejto oblasti fungujú," povedal Hanzlík.